jueves, 22 de abril de 2021

L’Acció, edició dilluns, 26 d’Abril de 1.937, pàg. 2

UN ESCAMOT D'INDIVIDUS S'APODERA D'UN AUTOBÚS DE VIATGERS.

Ha estat denunciat a la policia que en passar l’autobús 55176-B per la carretera de Terrassa a Ullastrell, fou deturat per un grup de desconeguts que, amenaçant els ocupants del vehicle amb armes llargues, els obligaren a baixar-ne; s'apoderaren tot seguit d'ell i desaparegueren.

L'autobús feia el servei de viatgers entre les dues esmentades localitats, i els seus ocupants hagueren de retornar a Terrassa, on donaren compte del fet.

NECESSITEM TOT EL FERRO COLAT.

La Conselleria d'Economia ens prega que notifiquem i insistim a les empreses industrials, comerciants i ciutadans antifeixistes en general, els quals disposin de ferro colat, que aquests el facin a mans, com més aviat millor ais magatzems instal·lats en la ex-foneria del Nord, carrer Cervantes 83, on els serà abonat al preu de divuit a vint cèntims el quilo, segons la qualitat. Aquest prec tothom ha de complir-lo, tota vegada que l'esmentada matèria ens es de suma necessitat per a la fabricació de material bèl·lic.

CIUTADÀ MOSSEGAT PER UN GOS.

Josep Arnau Puig de 70 anys d'edat, domiciliat a la Ctra de Montcada 161, ahir el va mossegar un gos. L'amo d'aquest ha resultat ésser Ermengol Simon que viu a la Rutila.

Segons diagnòstic del metge de guàrdia del Sanatori. d'Urgència, s'acredita la compareixença d'erosions a la cama dreta del dissortat ancià, produïdes per l’al·ludida mossegada.

D'ESPERANTO.

Degut el crescut nombre d'inscrits en aquest curs elemental, i a l'efecte de donar les màximes facilitats pel seu millor desenvolupament, el L. E. G. ha cregut convenient dividir el mateix en dues classes: La primera tindrà lloc a dos quarts de 7 a dos quarts de 8, l'altre de 9 a 10 del vespre, tots els dimarts i divendres. Pel mateix també s'ha convidat a totes les organitzacions sindicals, polítiques, culturals i esportives, i si alguna d'elles no ha rebut la circular és poden donar per convidades.

Obrers, demà dimarts obertura del curs, assistiu-hi !.

PROGRAMA DE CINEMA PER A DEMÀ A PROFIT DEL «SEGELL PRO INFANCIA».

En motiu de la quarta campanya del «Segell Pro Infància», demà es celebrarà a la nostra ciutat el primer dimarts de sessió de cinema per als infants i públic en general.

L'horari í el programa serà el següent:

Al matí, al cinema Alegria a dos quarts de deu.

A la tarda, al cinema Alegria i Doré a les 3, i a la nit al cinema Alegria a les 9.

Programa

«Festa de l'esport», documental. «Cinemania» per Harold Lloyd (El).

«La navidad del valiente», per Popeye.

«Charlot evadido». Còmica.

A la nit, el mateix programa, i a més la gran pel·lícula «Una mujer fantàstica» per Elvira Popescu i Susanne de Gisel.

Cai posar en dar, que les sessions del matí i tarda seran exclusivament per a infants. Per a l'entrada serà necessari adquirir tres «Segells de referència.

No dubtem que els pares dels nostres escolars cooperaran a aquesta tasca difícil, però grata, en pro de tots els infants del nostre poble i, que aquest primer dimarts de cinema especial, resultarà l'èxit que mereix.

UN ACLARIMENT DEL COMITÈ D'ENLLAÇ DELS SINDICATS FABRIL I TÈXTIL.

A tots els Consells d'Empresa i Comitès de Control els hem de posar en coneixement que aclarint la nota feta publica amb data 17 del passat mes de març i que fa referència als treballadors temporers í eventuals, els acords de la mateixa sols i tenen efecte pels qui treballaven en aquella data no essent-hi compresos tots els qui hagin ingressat al treball o bé ingressin després de publicada la nota esmentada.

FERVENT ENTUSIASME PER AL CONCERT DE DIMECRES.

Regna un gran entusiasme entre el poble de Terrassa, per assistir al magne concert popular que es celebrarà demà passat dimecres a un quart de deu en punt de la vetlla en el cinema la Rambla.

Com tothom ja està assabentat aquest concert simfònic va a càrrec del conjunt orquestral de «Ràdio Barcelona» i «Ràdio Associació» de Catalunya organitzat per la Comissió de Cultura del nostre Ajuntament i ofert per la Direcció General de Radiodifusió de la Generalitat de Catalunya.

Per aquell qui vulgui adquirir les localitats pot recollir-les a la taquilla del Cinema Rambla de 6 a 8 de la tarda, i a més de les entitats anunciades, també Ràdio Terrassa.

Per la seva importància el magne concert serà radiat. Estem convençuts que el poble respondrà, tota vegada que és a profit d'Ajut Infantil de Reraguarda i d'Assistència Infantil.

SESSIÓ DEL PLE DEL CONSELL MUNICIPAL.

Ordre del dia per a la sessió extraordinària que celebrarà el Ple del Consell Municipal, avui dilluns, dia 20 d' abril del 1937, a les 10 del vespre.

a) Aprovació de l'acta anterior.

b) Revisió de l'acord del Ple adoptat en sessió extraordinària del dia 20 dels corrents, en relació al projecte de la Unió de Cooperadors í acceptació de l'esmena al mateix presentada, i discussió i aprovació, en el seu cas, de les propostes que en relació amb aquest assumpte es formulin, i

c) Precs i preguntes.

Aspectes ciutadans

Tot marxa com una seda. En l’espai curt de vuit dies les aigües esvalotades de l'agitat mar femení han tornat al son estat primitiu.

Ja s'han apagat aquells crits sorollosos, delators d'una injustícia manifesta. Ja han callat les boques el llenguatge estrident, ofensiu, contra un condemnable despropòsit. Les dones han fet les creuades gastronòmiques amb l'esperit constrenyit, l’ànim aclaparat, sens dubte amb un rau rau interior que els recordava actuacions tèrboles d'uns bornes caragirats, però convençudes què llurs actituds de revolta bullanguera no eren les més adequades a l'ambient desfavorable que al redós seu s'havia forjat.

I és que les protestes quan no surten espontàniament de les multituds que es creuen ultratjades, quan obeeixen a un pla diabòlic forjat en les tenebrositats d'una celada política, perden tota la seva equanimitat i esdevenen ridículs jocs de putxinel·li?, expansions indecoroses que indiscutiblement no poden tolerar-se ni les autoritats poden negligir-les si vertaderament no volen caure en terrenys acusatoris i perniciosos a la seva sobirania.

Els baixos fondos de la baixa política han quedat novament al descobert.

Veurem sí els promotors escarmenten. Ni ho hem de fer-ho, perquè per certs Jocs d'escamoteig, es necessita una agilitat dactilar gens comuna als polítics professionals.

Altra vegada hem de parlar del tabac, més ben dit, de la forma d' adquirir l'incitant narcòtic que trasbalsa i impel·leix la cobdícia de l'empedernit fumador.

I volem parlar-ne per la forma simplista en què és posat a la venda, en aquest temps que escasseja.

Ja sabem que el taumaturg d’Assis va deixar molts pocs deixebles i que les peroracions del misantrop penitent no convencen pas a ningú.

Volem estructurar nous motllos a la carcassa vella de la vella societat que fineix i un individualisme esfereïdor absorbeix tots els nostres afectes; mercantilitza totes les nostres accions, convertint a l'individu en un ésser autòmat i apallassat.

L'espectacle que ofereixen els estancs en dies desca saca no poden pas satisfer les aspiracions dels qui voldrien veure una major ordenació en les costums cíviques i una pregona assimilació europeïtzant que ens despullés d'aquest bullanguerisme meridional que és la nostra característica.

Es molt lamentable que les autoritats no s'hagin donat compte del pàssim efecte que produeixen les cues de consumidors del narcotitzant combustible.

I encara és més estrany perquè tenint a les seves mans els mitjans necessaris per arranjar i tallar de soca i arrel els abusos i anomalies que s'originen, amb la seva passivitat, permetin que les coses continuïn en el mateix estat d'abandó, donant lloc a que una colla de matiners especulin sobre uns articles que haurien d'estar equitativament repartit?, i no a la disposició d'uns quants privilegiats que molt abans d’obrir els estancs ja s'han quedat amb el sant i l’almoina.

Cercar una fórmula de racionament, és un treball que no ens faria perdre cap hora de dormir i evitarem l'espectacle boxar-nos del que arrambla el producte per explotar el pròxim i del que valent-se d'estúpides estratagemes o de perniciosos influències, adquireix la quantitat de tabac necessària per a satisfer els seus gustos i capricis.

J. P. S.

No hay comentarios: