viernes, 2 de abril de 2021

Front, edició de dissabte, 10 Abril 1937, pàg. 2

Els soldats

La nostra ciutat s'ha acostumat a un espectacle no habitual entre nosaltres. Terrassa no era plaça militar i per això frapa una mica veure ara tes corrues de soldats que volten pels carrers amb la mateixa Indolència característica dels soldats de l'antic exèrcit. Almenys, a nosaltres, que no hi estàvem acostumats, ens sobta aquest nou aspecte de la ciutat.

I és precisament aquest espectacle que ens ha suggerit aquest comentari. A Terrassa, pel que sembla, tenim una caserna on hl ha concentrats centenars de minyons que esperen agafar el fusell i marxar al front. Això ens ha vingut per la gràcia de la Revolució i per les necessitats de la guerra. No podem oblidar aquestes circumstàncies determinants.

Tenint en compte tot això, ens hem preguntat què fan els soldats en les nombroses hores de lleure que tenen. I per altra banda, quin esperit els anima. Pel que es refereix al primer punt. ens sembla que no costaria gaire d'afirmar que perden et temps. Pel que fa al segon, no ens estranyaria que hi haguessin molts companys soldats que no comprenen bé que fem una Revolució profunda.

Per arranjar una mica aquestes llacunes de la vida del soldat de l'Exèrcit de la Revolució, nosaltres proposaríem que sense que hom els hagués de prendre totes les hores de lleure, ni molt menys, dediquéssim una part d'aquest temps, a celebrar conferències i mítings a la caserna local. No pas cada dia, però si un parell de dies la setmana. Ah ! i com a condició indispensable, els oradors haurien d'ésser escollits entre obrers conscients. Seria molt útil aquest contacte dels soldats amb la veu dels obrers revolucionaris. No hi ha cap dubte que ajudaria a enfortir la seva moral i que situaria socialment a molts soldats que fins ara han viscut una mica al marge de la Revolució.

PETER.

ACLARIMENT SOBRE UN REMITIT PUBLICAT AHIR

En el nostre número d'ahir vam publicar una nota de la Conselleria de Seguretat, Departament d'Investigació, que ens havia estat portada al matí.

La publicació d'aquesta nota sembla que ha portat malestar entre els elements interessats, els quals han cregut que la publicació de la mateixa era deguda a la nostra mala fe.

Aquest migdia, el nostre redactor local; ens ha informat que havia estat advertit per la Presidència del Consell Municipal i el Conseller de Proveïments respecte a la publicació de la nota de referència i ens ha dit que ahir al migdia li havien dit al gabinet de premsa que no fos publicada, cosa que ell oblidà de de dir-nos i que fou el motiu únic i veritable de la seva publicació.

Per això no tenim cap inconvenient a fer aquesta rectificació, com tampoc en tindrem cap a publicar-ne qualsevol altra que per aclarir aquest extrem es consideri convenient.

Ara el que no podem admetre de cap manera, és la suposició de què haguem obrat amb mala fe. Tenim prou responsabilitat per a dir les coses pel seu nom quan ho creiem convenient, perquè haguem d'emparar-nos en baixeses per portar endavant la nostra actuació, com es pretén fer creure per part d'algú.

I pel que es refereix a la culpa que pugui tenir el nostre redactor, solament hem d'objectar que la referida nota anava avalada per una signatura i segell oficials de la Conselleria de Seguretat (D. I.) i per tant, existeix una autoritat responsable de la tramesa de la nota.

DEL CONCERT PER L'ORQUESTRA ESCOLAR DE CORDA DE LA NOSTRA CIUTAT

La propera setmana podrem donar detalls definitius de l'important concert popular, que l'Orquestra Escolar de Corda de l'Escola Municipal, de Música, dirigida pel mestre M. Cases Bell, donarà al Teatre y el Poble.

La Comissió de Cultura del nostre Ajuntament, ha estat l'organitzador d'aquest acte musical, ja que ha cregut fer oir al nostre poble les selectes obres interpretades per l'esmentada Orquestra.

DETENCIÓ D'UN TENDER

La Presidència del Consell Municipal, conjuntament amb el Conseller de Proveïments, han acordat la detenció del tender Ramon Puig i Basera, domiciliat al carrer de Pintor Torres, 138, per haver passat de frau porc a la nostra ciutat, i haver-lo venut més cor del preu de taxa establert per l'esmentada Conselleria.

CONVOCATORIA PER ALS MUTILATS I FERITS DE GUERRA

Es convoca tots els companys Mutilats, Ferits l Malalts dels Fronts de Guerra a la reunió que tindrà lloc dimecres dia 14, a dos quarts d'onze del matí, al seu estatge, Francesc Macià, 12.

LA COMISSIÓ

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Ha estat curat de ferida contusa al llavi superior, Frederic Vives, de 13 anys d'edat, domiciliat al carrer Navas de Tolosa, 47.

Emili Castanyo, de 35 anys d'edat, casat, de ferida contusa a la regió occipital, domiciliat al carrer d'Arquímedes, 188.

Eduard Vieta, de 12 anys d'edat, amb domicili al carrer de Joaquim Maurín, 88. d'esquinç a la monyeca dreta.

Cèsar Sánchez Guillem, de 6 anys d'edat. domiciliat a la Rambla d'Egara, 44. de fractura al cúbit terç mig del braç dret.

PER ALS QUI PERDEN EL CARNET DE RACIONAMENT

Aquell qui perdi el Carnet Familiar de Racionament o bé en trobi algun, és pregat que passi per a la Comandància Municipal a l'objecte de facilitar la bona marxa d'aquesta organització.

PER ALS LECTORS DE.LA BIBLIOTECA SOLER I PALET

La Conselleria de Cultura i Propaganda assabenta a tots els lectors de la Biblioteca Soler i Palet i públic en general, que a partir del dia 18 del corrent, tots els diumenges aquesta Biblioteca romandrà tancada en observança del descans dominical. En els altres. dies, regirà l'horari de costum.

E D I C T E.

Existint vacants, en el Mercadal de la Independència, dos .quioscos assenyalats amb els números 744 i 435, situats al pati del mateix mercadal, destinats circumstancialment a la venda de fruites, es fa avinent que el pròxim dia 15 del mes que som i a les onze hores del matí, es posaran en pública subhasta, amb el caràcter de concessió definitiva, pel tipus inicial de 27 pessetes cada quiosc, amb la condició que:

Tenint en compte que els referits quioscos estaven destinats per establir llocs reguladors per a la venda de carn, mesura que de moment està en suspens, la concessió dels mateixos restarà limitada per les decisions que l'Ajuntament adopti en cas de considerar necessari la seva utilització per als fins. expressats, venint obligat el concessionari, previ requeriment, a abandonar el lloc motiu d'aquesta concessió, atenent-se en aquest aspecte el disposat en l'article quart del vigent Reglament de Mercadals d'aquesta ciutat.

Terrassa a 9 d'Abril del 1937.

EI Conseller de Proveïments.

MIQUEL DOMINGO

EDICTE

AJUNTAMENT DE TERRASSA

Confeccionat el Padró que ha de regir per a l'exacció dels drets sobre tinència d'aparadors i altres exhibicions de propaganda comercial o industrial, visibles des de la via pública corresponent al present exercici del 1937, resta de manifest al públic en el Negociat d'Arbitris, per termini de quinze dies hàbils, durant el qual podran formular-se les reclamacions que contra l'indicat document cobratori s'estimin pertinents.

Terrassa, 9 d'abril del 1937.

L'Alcalde, President del Consell Municipal,

JAUME FIGUERES.

No hay comentarios: