viernes, 28 de mayo de 2021

El Dia, edició de dimarts 18 de maig de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

COMISSIÓ MUNICIPAL DE SANITAT :: NOTA DEL SECRETARIAT DE LA JUNTA DE DEFENSA PASSIVA ORGANITZADA.

En la reunió celebrada el passat dimecres en el despatx de la Presidència del Consell Municipal es aprendre per unanimitat l'acord de provar dissabte, a les dues de la tarda, una dinamo productora d’energia elèctrica recentment adquirida per a subministrar fluid supletori al Sanatori Mèdic Quirúrgic, a l'emissora Ràdio Terrassa i a la Sirena instal·lada a l’edifici de l'Ajuntament, en el cas de que manqués el corrent de l'enllumenat per causa de bombardeig. Per justificada absència del Secretari de la Junta, company Isidre Torrella i exercint nosaltres accidentalment les seves funcions, el president company Jaume Figueres ens encarregà redactéssim una nota per la premsa, advertint a la població civil terrassenca, les proves que en aquest dia havien de realitzar-se.

Però, per causes alienes a la nostra voluntat, va traspaperar-se l'esmentada nota que deixaren redactada el dijous i aquesta no arribà a l'Oficina de Premsa de l'Ajuntament que té cura de la seva distribució als diaris locals. Cal però que d'aquesta involuntària omissió tots ens en felicitem, ja que la injustificada alarma que el dissabte ocasionà al veïnat ei toc de sirena, ens ha permès constatar que una gran majoria de conciutadans, contravenint les instruccions del Ban publicat pel President del Consell Municipal i de la Junta de Defensa Passiva Organitzada, amb data del 17 de Desembre del 1937, i amb evident risc per a les seves vides, sortiren als balcons, finestres, i terrats i ocuparen en grups les places i les voreres d’els carrers, esperant estoicament l'arribada dels avions enemics la presència dels quals anunciava el senyal d'alerta.

Ens esgarrifa pensar en les tràgiques conseqüències que podien esdevenir a la nostra població civil, si en aquells lamentables moments d’imprevisió ciutadana, hagués tingut efecte un raid facciós Raid que per cert s'efectuà hores després damunt Tarragona i València.

Davant el succeït, convé que tothom estigui assabentat que la "massacre" registrada darrerament a Guernica. Durango i Galdàcano va ésser deguda a què la població civil, desatenent les instruccions rebudes de la Defensa Passiva, es llençà al carrer en aparèixer l'aviació facciosa. Una tragèdia semblant podia haver esdevingut dissabte a Terrassa, si les ales negres haguessin fet acte de presència damunt la nostra industriosa urbs, ja que centenars d'homes, dones i infants van oferir-se a ésser blanc propici de la criminal aviació feixista.

La "inconscient curiositat" per a esbrinar el que passa fora de la llar, en sentir-se el toc de sirena, pot pagar-se amb la pèrdua de la pròpia vida, ja que, els nostres enemics compten amb aquest factor "imponderable" per a revenjar-se de la rereguarda que els és hostil.

Hom ha dit—tenint per punt de mira la ciutadania anglosaxona— que "Espanya es un país ineducat i ineducable".

Fem per manera, en les difícils circumstàncies bèl·liques que travessem, de sotmetre'ns de bon grat a una ferma disciplina de guerra, acatant assenyadament les consignes dels organismes rectors de la vida pública i excloent dels nostres costums, el vell sistema de la crítica fàcil i apassionada que a res pràctic condueix en els actuals moments en què imposant-se la reflexió per damunt de tot, cal que els ciutadans es responsabilitzin de llurs actes i gestes.

Viure a gust el ritme de l’hora històrica en què vivim no planyent-nos amb excés de les contrarietats mínimes que com la de dissabte passat ens ha evitat una possible catàstrofe, serà sempre un encert dels homes de bona voluntat.

El Secretari accidental de la Junta de Defenia Passiva Organitzada, Dr. Joan Paulís Pagès.

MILÍCIES U. G. T.

El propvinent divendres dia 21 a la tarda, sortirà el cotxe correu de l'organització cap a Torralba de Aragón i Alcubierre. S'avisa a tots els familiars que portin paquets i encàrrecs fins divendres al migdia.

FEDERACIÓ DE MUTILATS, FERITS I MALALTS DE GUERRA.

Es convoca a tots els afiliats a la reunió que tindrà lloc al nostre estatge demà dimecres a dos quarts de 10 del matí per a tractar dels assumptes següents:

1.—Lectura de l'acta anterior.

2.—Assumptes socis.

3.—Treballs efectuats per la Junta.

4.—Assumptes varis.

Per la importància de la mateixa es prega l'assistència.

La Junta.

VENDA DE MONGETES.

La Conselleria de Proveïments assabenta el públic que dimecres i dilluns es vendran mongetes de la següent manera:

Dimecres: dels números 1 al 5.000 del carnet.

Dijous; dels números 5.001 al restant.

Preu de venda, a 3'20 pessetes el quilo.

Es vendran indistintament crues o cuites, tindran dret però els qui les demanin crues a la ració consignada en el tiquet, i els qui les desitgin cuites, el doble.

Els establiments designats són:

Tots els dels Mercadals i els situats en els següents carrers:

Rambla d'Egara. 237; Aviador Cabré, 45; Topete, 104; Infant Martí, 62; Primer de maig, 52; Salvador Busquets, 21; Ample, 14; Francesc Catasús, 15; Passeig, 10; Topete, 154: Rutlla, 48; Carretera Moncada, 93 i Carretera Martorell, 40.

Els afiliats a la Unió de Cooperadors es proveiran a les seves sucursals.

VENDA D'OLI.

La Conselleria de Proveïments assabenta el públic, que la present setmana la venda d'oli s'efectuarà amb la presentació del carnet de racionament i hom haurà de lliurar els tiquets corresponents al segon dilluns de la carn del bloc maig-maig.

Fins a quatre familiars correspon la quantitat de un litre, de cinc o sis un litre i mig, i de set a més familiars, dos litres.

Els establiments expenedors de l'esmentat article fixaran un paper segellat per aquesta Conselleria en lloc visible.

RECTIFICACIÓ QUE MILLORA EL PROGRAMA DEL CONCERT DE DEMÀ.

La Comissió de Cultura del nostre Consell Municipal i el Comissariat de Propaganda de la Generalitat han acceptat gustosament l'oferta de millorament del programa del concert, que demà celebrarà la Banda Municipal de Madrid a la nostra ciutat, feta pel Mestre Solozábal i els Delegats de l’esmentada Banda, per tal de que el públic terrassenc pugui gaudir junt amb la coneguda música popular de mestres espanyols, la música selecta de Wagner, Bach, etc. reconeguts valors immortals de l'art musical.

Aquest millorament del programa es un nou motiu que contribueix a fer creure que el poble de Terrassa assistirà en massa a palesar als músics madrilenys l’admiració que sentim pel seu poble heroic i, alhora, el nostre anhel d'abastar una veritable cultura.

Heus ací el programa:

PRIMERA PART

"Las Golondrinas", pantomima, Usandizaga. "Fundición de acero', música de màquines, Mossolosv. "Bohemios", selecció. Vives. "La Santa Espina", sardana, Morera. “La Verbena de la Paloma", fantasia, Breton. “Dos apuntes bascos”, Solozábal

SEGONA PART

"La del manojo de rosas", fantasia, Solozábal, “Cèlebre Tarantela", Gottschal. “La Dolores", jota. Breton. •'Passacaglia en do menor", Bach. Preludi i final de Tristany i Isolda'. Wagner.

No hay comentarios: