jueves, 13 de mayo de 2021

Front, edició de dissabte, 8 Maig 1937, pàg. 2

 

Mentalitats amorfes

“Vida Nueva” preguntava ahir: Hi haurà avui a l’acòlit de “La Humanitat” qui infli també la bola del dia?. Sense cap mena de dubte que l’actitud bon xic provocativa del diari esquerrà local contrastava amb la serenitat i sensatesa del diari confederal.

Doncs bé, encertà del tot. La manca de serenitat i seriositat d'un home s'abocà damunt la recta primera de la segona plana de "L'Acció" d'ahir. Per la meva part crec que convindria llegir el que diu Burxa en la seva paràbola per tal d'instigar clarament tothom a judicar la mentalitat bon xic mancada de l'autor.

Bé és veritat que a voltes poden dir-se quatre penjaments ben rumiats i calculats expressament per tal de crear l’efecte, o l’ambient o la ràbia contraproduent allà on interessi. Però fer el que fa Burxa em sembla un bon xic detestable. Queda petit, mancat de dignitat aquell que diu les coses sense profunditzar-les. Hi ha paràgrafs en el seu escrit d'ahir que revelen la manca d'homenia de consciència, de veritat.

Jo em permeto dir això avui perquè considero molt equivocada la tàctica de Burxa i molt pobres els seus argumenta o maneres d'expressar-se. No et sembla que podries parlar d’altra manera? L’home té l’amor propi en la seva vida d’haver actuat amb el dictat de la seva consciència que serà altruista i d’un sentit altament humanitari. Quan no ens sapiguem aguantar allò que tenim de pervertit dintre de nosaltres mateixos, que és en perjudici dels demés, és que, quelcom ha d’arreglar-se dintre nostre. La sensatesa ha desaparegut. Cal aleshores una mica de repòs fins que el nostre cap estigui bé.

Q.

DE LA RECAPTA PRO INVÀLIDS ORGANITZADA PER LES JOVENTUTS FEDERALS F. R. F.- P. F. I.

Tal com ja anunciàvem en anteriors edicions demà tindrà lloc la recapta pública pro Invàlids, organitzada per les Joventuts Federals.

Com es deia en les notes anteriors la Banda del Partit Federal Ibèric (Caserna Pi i Margall) col·laborarà a l'acte que no és res més que una continuació, dels que arreu de Catalunya i amb la mateixa finalitat ve organitzant la Joventut del Partit Federal Ibèric.

El recorregut que faran serà pels carrers més concorreguts de la nostra ciutat i alguns de la ex barriada de Sant Pere.

Cal esmentar que les Joventuts Federals han ofert el 25 per cent de la recapta a l'Associació de Mutilats, ferits i malalts de guerra de la nostra ciutat, i que la resta del que sigui recaptat passa a engruixir la que amb el mateix fi va fent-se a la capital catalana.

No creiem necessari remarcar al poble terrassenc la importància de tal acte benèfic, ja que no dubtem que sabrà correspondre com sempre a la lloable iniciativa de les Joventuts Federals.

ELS DONADORS DE SANG

El metge cap del servei de transfusió sanguínia, que hom sap funciona tots els dies de 12 a 1 al Laboratori d’Anàlisis del Sanatori Mèdic Quirúrgic de la nostra ciutat, fa públic el seu agraïment a les conciutadanes Àngela Subirana, Antònia Padrós, Manuela Alonso, Adela Ripollès, Carme Carrasquer i Marina Duran, les quals' s'han ofert com a donadores de sang, en cas que sigui necessari el seu ajut personal.

DETALL DE BESTIAR SACRIFICAT

Caps de bestiar sacrificats a l’Escorxador Públic d’aquesta ciutat, durant el mes d’abril proppassat:

Llaner, 1.648 caps, 21.345 quilos.

Cabrum, 125 caps i 450 quilos.

Boví, 166 caps i 23.746 quilos.

Porquí, 477 caps i 35.840 quilos.

EL QUARTET BUCAL ORPHEUS A LA NOSTRA CIUTAT

La pròxima setmana al saló d’actes d’”Amics de les Arts”, el quartet bucal Orpheus hi donarà un selecte concert, el programa del qual anunciarem oportunament. El quartet de referència de valuosíssima distinció, entre els del seu nom, presentarà per primera vegada a la nostra ciutat, la seva nova modalitat de Jazz-Hot a l’estil dels “Revellers”. L’A.E.M.A.O.T organitzadora d’aquest acte musical, hi convida al poble de Terrassa a més, com és natural, dels seus associats. La recapta serà destinada per als hospitals de sang.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres 24 hores, ha estat assistit en aquest Dispensari el ciutadà Miquel Redondo, de 23 anys d'edat, el qual ha estat guarit de ferida contusa a la cara a causa d'haver estat atropellat per un auto. Després d'assistit, ha passat al seu domicili., carrer Col·legi.

NOTA DE LA FEDERACIÓ DE MUTILATS, FERITS I MALALTS DE GUERRA.

Es convida als milicians ferits, mutilats i malalts tots, que passin per la Federació, carrer de Francesc Macià, 12, de deu a dotze del matí per un assumpte que els interessa.

NORMALITAT ABSOLUTA A TERRASSA

Reunides aquesta tarda les diferents minories que formen el Consell Municipal i després d’un estudi de la situació a la nostra ciutat, han acordat deixar sense efecte les mesures preses en evitació de qualsevol fet anormal, i avui seran retirades les forces armades que efectuen el control de carreteres, ensems que quedarà sense efecte la reunió permanent que s’havia establert a l’Ajuntament per representants d’E.R.C., A.C.R., U.de R., U.G.T., C.N.T., i P.O.U.M.

S’ESCAPA ENREDANT ELS DE CASA SEVA

De la casa núm. 309  del carrer de Marconi, fa uns dies que sortí un noi de 14 anys dient a casa seva que anava a la vinya de la seva propietat que tenen al tercer quilòmetre de la carretera de Rellinars.

L’esmentat jovenet es deia Josep Forte i en marxar de casa seva els seus pares no tingueren ni tan sols noció del que anava a fer, sinó era el que havia dit. Amb tot des d’aleshores que el troben a faltar i en el dia d’avui no es trobava encara al costat dels seus familiars.

El cas ha estat denunciat i s’estan fent les oportunes gestions per a veure de retrobar-lo.

S'ESCAPA AMB DINERS PER SEGONA VEGADA

Si algú ha sentit anomenar una noia que l'havien motejada amb el nom de "Júlia la tonta" ha de saber que n'ha fet una altra de les seves.

Resulta que fa uns dies que marxà de casa seva amb 50 ptes. A la butxaca, furtades als seus familiars. Després, però retornà novament a casa seva. Ara feia pocs dies que hi tornava a ésser.

Doncs bé. Ara, en el dia d’ahir, efectuà també una segona edició de l’anormalitat comesa dies anteriors. S’escapà de casa seva amb 50 pessetes per segona vegada i ja no l’han vista enlloc.

L’esmentada xicota era joveneta. Tenia 13 anys.

Mixtificació imperdonable i provocativa de la premsa del P.S.U.C.

Com tothom sap, abans d’ahir foren tramesos uns telegrames del Consell Municipal de la nostra ciutat, l’un dirigit al Consell de la Generalitat i l’altre a tots els Comitès Executius de tots els Comitès Executius de tots els partits i organitzacions de Barcelona, per tal de deixar ben entès que totes les organitzacions que formen part d’aquest Consell Municipal, E.R.C., C.N.T., U.G.T., U. de Rabassaires, P.O.U.M., i Acció Catalana, demanaven l’acabament de les pertorbacions de Barcelona com un viu i profund anhel del poble de Terrassa.

La premsa del P.S.U.C d’ahir, vinguda de Barcelona, reprodueix aquest telegrames del nostre Consell Municipal, i en esmentar el nom de les organitzacions que sotasignaven excloïa, intencionadament el P.O.U.M, donant així una prova inequívoca d’una conducta que s’ha observat a través de les seves campanyes contra el nostre partit.

No cal dir que sobren els comentaris davant una maniobra tan injusta i insensata.

No hay comentarios: