miércoles, 19 de mayo de 2021

Front, edició de dimecres, 12 Maig 1937, pàg. 2

 

Febre

L'ordre del mercat s'ha tornat desordre. La normalitat actual és et desordre. El dia que no hi ha soroll és un dia anormal. De bon matí les dones esperen amatents que el mercat s'obri. Hi ha una pressa, terrible per a ésser la primera. De mica en mica, ara un peu, ara un braç, poden guanyar-se posicions cap a la porta d'entrada. Hom s'apreta d'una manera salvatge i els qui ho fan són dones.

No hi ha ningú que controli el bon ordre de l'entrada al mercat. Fa dies que ningú es pren la molèstia de pensar en ell. Abans un parell d'homes feien que la cosa anés més bé que no pas ara. Eren a la portalada i tothom entrava en ordre. Ara així que s'obren les portes un es fa mal à l'altre per ésser el primer. Són uns moments de febre, mental i corporal. Jo vull ésser la primera —diuen totes—Trepitjades; cops donats intencionadament i encara hi ha qui es permet donar una bufetada sense la consegüent retracció del fet, com si realment allò pogués justificar-se. Dones que cauen marejades. Cops de colze a les costelles....

Cal que el nostre Municipi doni tot segut un ordre a la plaça. Serà l'únic ordre que pot haver-hi. El coneixem tots. Que les dones no tornin a llur casa amb el pensament cobert de vergonya i amb idees nocives de l'actual situació. Que no tornin vermelles d'indignació. I amb l'esforç a la cara en un estat de tensió nerviosa. Febre he dit. Són moltes les dones que emmalalteixen degut a l'efecte demolidor que aquests fets causen.

De moment aquell parell d'homes a les portalades no hi són pas de massa en cap moment. Cal, doncs, que mentre no es trobi altra solució es procedeixi immediatament en aquest sentit.

Q.

LOCALITATS PER AL MAGNE CONCERT DEL DIA 19

Madrid mereix ésser homenatjat per la nostra ciutat per tal d'estimular-li el seu coratge i sacrifici envers la llibertat i contra el feix. La Comissió de Cultura, creu que el mitjà més adient és que tot el poble assisteixi al gran Concert que executarà la Banda Municipal de Madrid el proper dimecres, dia 19, al Cinema La Rambla.

La Comissió organitzadora recorda als amants de la música que poden adquirir les localitats fins el dilluns a les diferents organitzacions que transcrivim:

U. G. T.;C. N.T.; E; R. C. (Casa del Poble); A. R. R.; J. C. I.; P. O. U. M.; P; S. U. C; U. R.; Federals (S. Pere); Amics de les Arts; Casino del Comerç; Joventut Terrassenca, i Centre Aragonès.

UNA ORDRE OFICIAL

En virtut de l'Ordre del Cap Superior de Policia de Barcelona i del Delegat d'Ordre Públic del Govern de la República, queden indefinidament suspesos tota classe d'actes polítics com són, manifestacions, mítings, assemblees, etc., mentre vivim dintre les anormals circumstàncies.

Ens comunicà l'esmentat delegat que fem sentir a totes les organitzacions, que la millor posició de l'antifeixista és callar, treballar per a la guerra i obeir les consignes del nostre Govern.

REUNIÓ DE LA "MUTUA D'ASSEGURANCES”

El Comitè Obrer de Control de la "Mútua d'Assegurances de Terrassa" comunica als seus associats que ha estat fixada pel proper dijous, dia 13, la celebració de la reunió de mutualistes que fou suspesa la passada setmana, la qual es celebrarà en el mateix Saló Catalunya, a les sis de la tarda.

Per entrada a la mateixa, seran vàlides les targes de delegació que foren repartides anteriorment.

Un important servei de la policia local

La policia ha detingut avui cinc xicotes que es dedicaven a la prostitució clandestina i que es troben actualment a la Comissaria de la nostra ciutat.

Entre elles hi ha una que haurà d’hospitalitzar-se degut a una malaltia venèria que sofreix. Es la que té més edat de totes. Després n'hi ha una altra que té 19 anys que és mare i a la qual la policia cercarà algun lloc on pugui treballar i guanyar-se la vida, i deixi de continuar la vida ímprobe que portava.

Les tres que resten són menors d'edat i tenen, una 14 anys i les altres dues 15. Segons les manifestacions fetes pel Cap de la Policia local, company Munté, a aquestes tres noietes se les posarà a disposició del Tribunal Tutelar de Menors, per tal de veure si aconsegueixen reformar-les.

El company Munté, a més ens ha dit que per indagacions que havien fet a darrera hora havien ja sabut qui era un dels que induí a les esmentades menors pel camí gens recomanable que seguien. I que també en sabien el parador, esperant així d'un moment a l'altre fer el que calgui per tal que no es succeeixin semblants delinqüències vergonyoses.

Cal remarcar que en aquest sentit la policia local, actua amb el màxim interès de què és capaç, ja que segons pròpies manifestacions del Cap de Policia, pensa acabar d'una vegada amb aquestes provocacions a la moralitat pública que si més no causen un dany moral a la Revolució.

SESSIÓ DE LA COMISSIÓ PERMANENT DEL CONSELL MUNICIPAL

ORDRE DEL DIA per a la sessió ordinària de primera convocatòria que celebrarà la Comissió Permanent del Consell Municipal avui dimecres a les 22 hores;.

Aprovació de l'acta anterior.

Despatx d'ofici.

Permisos per a obres.

Expedient de fallides per càlculs personals corresponent a l'any 1935.

Aprovació del Padró per a l'execució de drets sobre aparadors, etcètera, per a l'exercici del 1937.

Autoritzacions al Dipositari.

Proposicions i

Precs i preguntes.

RESOLUCIÓ DEL COMITÈ D'ENLLAÇ DE LA INDUSTRIA FABRIL I TÈXTIL (C N. T.- U. G. T.)

El Comitè d'Enllaç dels sindicats fabrils de la C. N. T. i U. G- T. posa en coneixement de tots els Consells. d'Empresa i Comitès de Control que a partir del dia 10 del més que som el jornal mínim que es pagarà a la Indústria Fabril i Tèxtil de la nostra ciutat serà de 48 ptes les dones, i 70 els homes.

VENDA DE SABÓ

La Conselleria de Proveïments manifesta als posseïdors dels carnets núm. 7.501 al 8.500 que poden adquirir demà sabó a la casa Galí i Cia., Milícies Catalanes, 27. La venda s'efectuarà amb la presentació del carnet de racionament, amb els blocs abril-maig. Hauran de lliurar-se els cupons de les mongetes corresponents al primer dijous.

VENDA D'OLI

S'assabenta al públic que a partir demà dijous es vendrà oli mitjançant la presentació del carnet, repartint-se als carnets fins a quatre persones un litre, de cinc i sis persones un litre i mig i de set en amunt dos litres.

S'arrencarà el tiquet corresponent a la carn del dilluns de la primera setmana del bloc abril-maig. Els preus no podran ésser superiors a 3’75 ptes. El litre.

Els establiments expenedors seran els següents:

Marconi 58; Lavoissier; B. de Garay 118; Serrano 37; B. de Garay 143; Rambla de J. Compte 42; S. Seguí 98; Ramon Llull 33; Watt 128; B. de Garay 97; M. Azaña 109; Galileu 61, i E. Mas 93.

No hay comentarios: