lunes, 24 de mayo de 2021

L’Acció, edició dissabte, 15 de Maig de 1.937, pàg. 2

 

Compàs de l’hora

El corn de l’abundància a Terrassa.

No sabem si és un miracle —tot podria ésser— però a la nostra ciutat avui hem pogut constatar que havia aparegut el «Corn de l'abundància» en forma de temple.

Evidentment des de bon matí el que abans era temple parroquial, i per tant mercat de la clericalia, ha començat a vomitar quilos de sucre, d'arròs, pols de llet i d'altres, i d'altres inassequibles menges excel·lents en aquesta època d’abstinència, que ha deixat bocabadats als ciutadans de bona fe.

Hi havia qui deia que era un miracle del cel i d'altres que si era un miracle havia d'esser provocat per Llucifer. Sigui el que sigui, el cas es que les nostres dones s'hi han abocat com les mosques —amb perdó— a una llesca de pa sucada amb mel. La majoria d'elles ha tingut d'entornar-se'n perquè per participar del miracle es necessitava un document en forma de llibret i qui no el tenia, havia d'acontentar-se al ras de les ciutadanes que van a la plaça i els donen el que les autoritats ordenen.

Les que no han participat del Corn volien manifestar-se, però mireu que es cas: els mancaven unes quantes «compañeras» que ho volguessin tirar tot pel balcó, però és que aquestes feien cua perquè també eren privilegiades.

Burxa, que rep sempre els batecs de la vida ciutadana, voldria consolar aquestes dones dissortades que no han participat del miracle i dir-los-hi que no estem en temps de provocacions; per tant que s'estiguin a caseta i visca la legalitat !

Ja vindran temps millors i no és pas qüestió d'immutar-se per si uns mengen més que els altres. Per altra banda, el sol fet de dir-ho o de contar-ho, ja seria una provocació i ja sabeu que els privilegiats no les poden veure ni en pintura les provocacions, sobretot aquelles que els toquen la cama del mal.

BURXA.

El Conseller de Proveïments parlarà aquest vespre

Aquest vespre, a les vuit, el Conseller Regidor de Proveïments Miquel Domingo, parlarà al poble de Terrassa per mitjà de la Ràdio, emissora local, sobre el tema «Orientació per al proveïment de la ciutat».

Notes de la Presidència municipal i conselleries

REPARTIMENT DEL BLOC DE RACIONAMENT I COMPRA.

El proper dimarts, dia 18, es procedirà en els baixos de la Casa Consistorial a la distribució del bloc de racionament i compra corresponent a l'última setmana del mes de Maig en curs i els de Juny i Juliol propers sota l'ordre següent:

Dimarts, dia 18, del número 1 al 3.000.

Dimecres, dia 19, del 3.001 al 6.000.

Dijous, dia 20, del 6.001 al 9.000.

Divendres, dia 21, del 9.001 al 12.400.

Hores de despatx, de O a 1 i de 4 a 8.

Alarma aquesta tarda a la ciutat

Aquesta tarda a les dues s'han sentit tocar les sirenes d'alarma. El poble, naturalment s'ha alarmat creient que hi havia perill, però la ràdio local ha donat tot seguit la nota que eren proves.

Valia la pena d'avisar, car un altra dia la gent no en farà cabal i llavors serà veritat.

Notes diverses

UN CURSET GRATUIT PER A DANSAR SARDANES.

Per a diumenge dia 16 el Foment de la Sardana inaugurarà un curset d'ensenyaments per tal de ballar sardanes. per a joves i noies, que sentin fretura de saber-ne.

Tot bon català o catalana, no pot oblidar la seva dansa.

Els ensenyaments començaran tots els diumenges a dos quarts d'onze del matí en I ‘estatge social Milícies Catalanes, 56 («Amics de les Arts»).

NOTA DEL CONSELL EXECUTIU DE LA UNIÓ DE COOPERADORS.

Aquest Consell ha rebut el següent comunicat del company President del Consell Municipal:

«Ajuntament de Terrassa

Presidència.

Havent estat concedit permís per celebrar la reunió de delegats que sol·licitàveu en el vostre escrit d'ahir, tinc a bé manifestar-vos traslladant una ordre del Cap Superior de Policia del Govern de la República, que en la dita reunió únicament poden entrar-hi els Cooperadors que hagin nomenats Delegats, per tant no poden restar en el local cap més ciutadà, malgrat sigui cooperador, si no té el nomenament de Delegat de la seva cooperativa respectiva.

El que us faig avinent pel vostre bon govern i efectes oportuns.

Terrassa, 15 de maig de 1937.

El President del Consell Municipal.—Signat: Jaume Figueres.

Hi ha un segell que diu: Alcaldia Constitucional de Terrassa.»

Per la qual cosa assabenta a tots els cooperadors que s'abstinguin de concórrer a aquest acte que en lloc del local anunciat tindrà lloc al nostre estatge Creu, 26, a l'hora anunciada.

METGES DE GUARDIA AL DISPENSARI.

Per a demà diumenge, els metges de guàrdia al Dispensari Mèdic seran:

De 8 a 10, Marcial Trincheria.

De 10 a 12, Miquel Vinyals.

De 12 a 2, Manuel Allué.

De 2 a 4, Juli Comas Fajardo.

De 4 a 6, Josep Boya.

De 6 a 8, Joan Josep Claveria.

DONATIU.

El Sanatori Mèdic Quirúrgic ha rebut dels obrers de la casa Baigual i Llonc E. C. la quantitat de 74’35 ptes. amb destí a l'Hospital de Sang.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÉNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a I'esmentat Dispensari:

Josep Cornellà, de 80 anys d'edat i amb domicili a la carretera de Rubí, 200, el qual presentava segons diagnòstic del Doctor de guàrdia, ferida confusa segon dit del peu dret, de resultes d'haver-lo mossegat un gos.

Manuel Ruiz de 4 anys ha estat curat de fractura radi braç dret, a causa d'una caiguda al sen domicili. Ha estat traslladat a casa seva, carrer Ample, 86.

De resultes d'un cop de bastó que li donaren, ha estat curat al nostre dispensari el nen de 5 anys Joaquim Morera, el qual presentava hematoma llavi superior. Ha passat al seu domicili, Arquímedes, 244.

HA DESVETLLAT GRAN ENTUSIASME EL CONCERT POPULAR DE LA BANDA MUNICIPAL DE MADRID.

El magne Concert que a profit i homenatge de l'heroic Madrid es celebrarà el vinent dimecres dia 19 al cinema La Rambla, ha desvetllat a la nostra ciutat. entusiasme sense límits i es preveu que aquest festival obtindrà l'èxit que mereix, per la seva doble finalitat.

Des del dilluns hom podrà adquirir les localitats numerades i sense numerar a la taquilla del cinema esmentat de sis a vuit de la tarda i repetim que tots aquells qui havien adquirit localitats, que aquestes són valedores.

No hay comentarios: