lunes, 31 de mayo de 2021

L’Acció, edició divendres, 21 de Maig de 1.937, pàg. 2

 

L'assassinat d'aquesta nit.

Aquesta nit passada, al domicili del militant del P.S.U.C. Miquel Osuna Manuel, s'hi presentaren dos individus els quals el requeriren perquè lliurés l'arma que tenia i es presentés immediatament al local del partit. Osuna confiat i pensant que el que deien els visitants era cert va seguir-los, però en ésser al camí de can Pou els dos desconeguts engegaren llurs pistoles i el mataren a l'acte i abandonar en el cadàver en el lloc del crim.

Aquest matí s'ha personat al lloc de l'assassinat, el Jutjat ordena ni l'aixecament del cadàver que presentava tres ferides produïdes per projectils Winchester, una al cap una altra al coll i una al cor. La creu roja l'ha traslladat al local del partit en la capella ardent que s'hi ha muntat.

S'ignora de moment qui poden haver estat els incontrolats autors d'aquest covard assassinat.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

EL PREU DEL CONILL.

La Conselleria de Proveïments assabenta al públic que degut el considerable augment sofert amb la compra dels conills a l’engròs als llocs de producció és veu obligada a augmentar amb 50 cts. per lliura, el preu de venda al detall, doncs, amb cas de persistir en voler aguantar amb els preus actuals fora impossible poder proveir d'aquest mitjà d'alimentació de la nostra ciutat,

Notes  diverses 

NOTA DELS SERVEIS DE GAS UNIFICATS DE CATALUNYA.

El Comitè local de «Serveis de Gas Unificats de Catalunya», es complau en notificar als seus abonats que a partir d'avui, divendres, hi haurà fluid a les hores de costum, però establint un nou horari per tal de complaure les nombroses peticions que li han estat cursades.

Per tant, el nou horari establert és el següent:

Matí: de 7 a tres quarts de vuit i de 11 a 2.

Vespre: de dos quarts de set a tres quarts de nou.

UNA EXCURSIÓ-VISITA.

L'A.E.M.A.O.T. posa en coneixement dels seus associats que la visita als laboratoris cinematogràfics de la casa J. M. Bosc de Barcelona, s'hagué de suspendre, tindrà lloc demà per la qual serviran les invitacions que oportunament els foren facilitades.

Sortida: A les 8 del matí pels F.F.C.C. de Catalunya.

LA CLASURA DE LA CAMPANYA DEL SEGELL PRO INFÀNCIA.

Malgrat i haver-se publicat una noia del Comitè Central del Segell Pro Infància en la qual es diu que degut als passats fets s'aplaça fins al 13 de juny l’acabament de l’actual campanya a profit de l’esmentada Institució, el Comitè Local en la seva darrera reunió acordà que no havent passat res anormal en la nostra ciutat, sigui definitivament el dia 31 del corrent maig, el darrer dia de la campanya de referència.

Ço que posem en coneixement del poble de Terrassa, que tan admirablement correspon a tan humanitària obra.

GRAN FESTIVAL INFANTIL EN EL CAMP DEL TERRASSA.

En el camp del Terrassa F.C., demà dissabte dia 22, tarda a dos quarts de 4 en punt es celebrarà un Gran Festival Infantil a profit del «Segell Pro Infància» organitzat per la Unió Esportiva, el programa del qual serà com segueix:

A dos quarts de quatre: Cant de la cançó dels infants pel Grup de nens i nenes dels col·legis, que formen el conjunt d'uns quatre cents. Els acompanyarà la Banda Municipal. Lletra d'Enric Gall i Música del mestre Serrat.

A tres quarts de quatre: Desfilada dels esportius infantils que prendran part en el festival.

A les quatre: Partit de futbol entre dues seleccions infantils locals. A mitja part exhibició de gimnàs per l'equip infantil de la secció d'atletisme.

A les cinc: Partit d'Hoquei Entre dues seleccions infantils locals. A mitja part cursa de relleus infantil 4 x 50.

A les sis: Cursa ciclista de cintes infantil.

A dos quarts de set: Dos cents metres llisos infantils. Salt d'alçada i perxa infantils.

A les set: Ballets Populars a càrrec de l'Esbart Dansaire infantil de la Joventut Terrassenca. Enlairament. de globus i Sardanes per la Cobla Municipal.

L'entrada serà lliure.

Pares: No deixeu de portar els vostres fills en aquesta festa infantil, on veureu l'alegre companyia dels infants que procuren amb el seu concurs el consol d'uns altres, mancats de mitjans i de salut.

RECAPTACIÓ DE L'IMPOST SOBRE LA XIFRA DE NEGOCIS.

D'acord amb el Decret del Conseller de Finances del 14 de maig corrent hom prevé que fins el dia 25 del corrent ha quedat prorrogat el termini per la presentació de les declaracions del mes de març i abril subjectes al pagament de dit impost. L'oficina esta instal·lada al carrer de Puignovell  13.

NOTA DEL COMITÈ ECONÒMIC DEL PA.

Aquest Comitè posa en coneixement del poble de Terrassa, que contràriament a la nota radiada i publicada en els diaris locals, en el sentit que avui no s'expediria pa,  hem de fer avinent que en l'hora que publicàrem l'esmentada nota ignoràvem els treballs portats a terme per la Conselleria d'Economia, ja que degut a l'esforç i bona voluntat els companys del Sindicat de Transport de la C.N.T. avui s'ha pogut expedir mitja ració. Per tant, donem  les gracies als mencionats companys com també al departament de la Conselleria d'Economia.

FRANCESC JOFRESA S'HA CASAT.

El nostre estimat company Francesc Jofresa, Cap dels serveis de Cultura del nostre Ajuntament, ha contret aquest matí al Jutjat Popular, matrimoni amb la seva promesa Antònia Lluc.

Ja no cal dir com desitgem al nostre particular amic Jofresa, antic redactor de «L'ACCIÓ», tota mena de ventures en el seu nou estat i com fem auguris perquè la seva vida es vegi compensada abastament per les seves activitats ciutadanes dignes d'elogi i del qual n'és ben mereixedor.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Agustí Sanjosé, natural de Segovia i de 40 anys d'edat, ha estat curat de fortes contusions a la cama dreta de resultes de haver-lo envestit un camió. Ha passat al seu domicili de Francesc Ullet.

Pere Nicolau fili de la veïna ciutat de Rubí, amb domicili al carrer de St. Quirze 2 el qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia ferida incisa a la regió parietal dreta, i ferida contusa peu esquerre, també per haver-lo atropellat un automòbil.

Joan Bros de 5 anys d'edat i amb domicili al carrer de Sant Joan 11 el qual presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, ferida contusa a la galta dreta a causa d'una caiguda a la via pública.

DONATIU.

Els obrers de la casa Joan Ballbé d'aquesta ciutat, han fet ofrena al nostre hospital de sang de 24'20 ptes. L'administració d'aquest Sanatori fa públic el seu agraïment.

AVÍS IMPORTANT DE LA DEFENSA PASSIVA ORGANITZADA.

En acabar el període de proves que el personal tècnic adscrits a la Defensa Passiva Organitzada de Terrassa ha vingut realitzant, posa en coneixement de tots els conciutadans que la sirena de l'Ajuntament tant sols funcionarà per anunciar un raid de l’aviació enemiga o bé per avisar als bombers en  cas de produir-se un incendi.

A l'objecte d'evitar confusions anticipem per mitjà de la premsa i de la ràdio el primer apartat de les noves Instruccions per a la Població Civil en cas de bombardeig aeri, les quals instruccions s'estan imprimint i seran repartides a domicili a primers de juny per a general coneixement del veïnat.

SENYAL DE PERILL DE BOMBARDEIG.

Serà donat per la Sirena instal·lada a l'edifici de l'Ajuntament tan bon punt s'assenyali la presència d'avions enemics i consistirà en so llarg d'uns tres minuts de duració com a màxim. A més, si és de nit els serenos tocaran els xiulets.

Cal distingir el so de la sirena anunciant el perill de bombardeig, del toc o tocs donats per la mateixa sirena per avisar als bombers en cas d'incendi.

El senyal de foc consisteix en un so curt d'un minut de durada seguit d'altres tocs en nombre d'un, dos, tres, quatre i cinc indicatius del districte on s'ha produït el sinistre.

Notes sindicals i polítiques 

REUNIO GENERAL EXTRAORDINÀRIA DEL COL·LEGI D'AGENTS COMERCIALS.

Es convoca a tots els representants, corredors i comissionistes, afectes al Col·legi d'Agents Comercials (U.G.T.) a la Reunió General Extraordinària que es celebrarà demà dissabte dia 22 del corrent a les 11 del matí, en el local de l'Associació d'Empleats i Tècnics (Ramon Pont, 35, bis.), sota el següent ordre del dia:

1er. Lectura i aprovació de l'acta de la reunió anterior.

2on. Informe de la Junta Directiva, i discussió i aprovació del mateix.

3er. Substitució del nom de Col·legi pel de Sindicat.

4rt. Orientacions a seguir.

5è. Precs i preguntes.

Donada la importància de l'Assemblea es prega el màxim interès en l’assistència.

NOTA DE L'ASSOCIACIÓ D’EMPLEATS I TÈCNICS (U.G.T.).

L'Assemblea que, autoritzada per la primera autoritat local, havia de celebrar-se al Saló Catalunya, pocs moments abans de començar-se va ésser comunicada la suspensió per a celebrar-la en un local públic i per tant, va haver de celebrar-se en el local social del carrer de Ramon Pont, que va ésser insuficient per donar cabuda al nombre crescut de companys que hi assistiren.

En l’esmentada Assemblea s'acordà per unanimitat ratificar la confiança al Consell Executiu actual i aprovar en absolut la gestió del mateix.

Va acordar-se també, que no apartant-se de la línia que ha seguit sempre l’Associació, pel que respecta a no immiscir-se en els assumptes polítics, no prendre en consideració la circular del dia 8 del Comitè Regional i per tant, considerar irregular i sense efecte la expulsió que per part del .Comitè Local interí de la U.G.T. requeia damunt del company Jaume Tria, a qui l'Assemblea va ratificar-li la confiança, reconeixent-li els sacrificis que portava fets per l’Associació i per les reivindicacions proletàries en general.

NOTA DEL PARTIT SOCIALISTA UNIFICAT.

L'esmentat partit del Radi local, davant el covard assassinat comès contra el seu militant Miquel Osuna, diu:

«El Partit Socialista Unificat— Radi Terrassa— fa constar la seva més enèrgica protesta per l'assassinat del seu militant, camarada Miquel Osuna Manuel.

Per les circumstàncies en què ha estat cornés, ha quedat ben demostrat que no és més que un acte característic de provocació, executat pels elements «incontrolats» obeint però indicacions de no sabem qui, que és d'esperar però, que la llei tindrà cura d'esbrinar, els quals no han dubtat gens ni mica en segar la vida d'un militant exemplar i ferir així els nostres més profunds sentiments.

Davant aquest covard assassinat, tot el poble de Terrassa ha de manifestar-se en l'acte del sepeli, que tindrà lloc, demà dissabte, a les cinc de la tarda. Sortirà l'enterrament del local del Partit, carrer Francesc Macià, 64 on el cadàver de l’estimat camarada està exposat.»

INVITACIÓ SINDICAL.

Es prega a tols els afiliats al Sindical Fabril i Textil UGT que estiguin d'acord amb els estatuts de la Unió General de Treballadors, passin per la secretaria del nostre Local Social, per rivalitzar el carnet, ja que sense aquest requisit dins uns dies no serà vàlid.

No hay comentarios: