lunes, 24 de mayo de 2021

Front, edició de dissabte, 15 Maig 1937, pàg. 2

 

Vicenç Soldevila i Soler

Un altre lluitador ha mort. Fou un dels primers que sentí aquell impuls de la classe, de revolucionari i s'allistà a una de les companyies primeres que sortiren a batre el feixisme allà on fos. La companyia Vidal-Jorba fou per ell un motiu per a revelar-se com un combatent d'excepció....

Fou nomenat cap de secció pels seus mèrits combatius. En l'atac sobre Osca efectuat el mes d'Octubre, ell sortí dels parapets lleials amb la seguretat d'anihilar l’enemic i desposseir-lo de la ciutat més important de l’Alt-Aragó.

Però una vegada més, els esforços heroics d'uns combatents mal preparats materialment per a la lluita, no foren prou. Soldevila sortí d'aquelles fornades amb una ferida al braç que l'apartà del front durant cert. temps.

Més tard reingressà novament al front. Feia cinc setmanes que lluitava voluntariosament en el front d'Osca. De sobte, el dia 26 de febrer d'enguany, caigué d'una ferida greu en aquell "Barranc de la Mort" fatídic, però també sublim per a la cansa del proletariat.

L’hospital l’acollí de nou. En alguns moments havia semblat que la seva vida, una vida exemplar, podria salvar-se encara. Però la ferida era massa greu....

Ha mort. Els seus companys aixecaran avui el puny i el clouran amb més força que mai davant el seu cadàver. Els companys del front el recordaran amb recança i una irritació íntima els farà apresar el fusell amb potència esfereïdora...

Ell és una lliçó per aquells que no volen saber que una vida, no es dona per a un retorn a un estat de coses indignes i miserables. La seva energia de combatent convençut, és una mostra pels que ataquen l'esforç titànic dels homes que com ell, defensen quelcom més que la República democràtica...

A la seva mare, als seus germans i demés família, hem de donar-los-hi la més sentida memòria que podem oferir-los en aquests moments de dolor.

Q.

NOTA DEL CONSELL EXECUTIU DE LA UNIÓ DE COOPEADORS

Aquest Consell ha rebut el següent comunicat del company President del Consell Municipal:

"Ajuntament de Terrassa. — Presidència. — Havent estat concedit permís per celebrar la reunió de Delegats, que sol·licitàveu en el vostre escrit d'ahir, tinc á bé manifestar-vos traslladant una ordre del Cap Superior de Policia del Govern, de la República, que en la dita reunió únicament poden entrar-hi els Cooperadors, que hagin estat nomenats Delegats, no, podent restar en el local cap més ciutadà malgrat si el cooperador, si no té el nomenament de Delegat de la seva Cooperativa respectiva.

El que us faig avinent pel vostre bon govern i efectes oportuns.

Terrassa, 15 de maig del 1937.

El President del Consell Municipal, signat Jaume Figueres.

Hi ha un segell que diu: Alcaldia Constitucional de Terrassa. — Unió de Cooperadors. Ciutat".

Pel que s'assabenta a tots els cooperadors que s'abstinguin de concórrer a aquest acte que en lloc del local anunciat tindrà lloc al nostre estatge, Creu, 26,.a l'hora anunciada. — El President, Francesc Oller.

PER ALS NENS I NENES

El proper dimarts al matí i a la tardo tindrà lloc la quarta sessió de cinema a profit del Segell Pro Infància.

Heus ací el programa:

Reports emocionants.

Popeye el Mariner.

El campió ciclista (per Bocazas).

Estrena de Charlot Maquinista.

A la nit al cinema Alegrin es projectarà a més del programa esmentat el film "El fill improvisat".

Relació de les escoles que dimarts han d'acudir a les sessions de cinema del Segell Pro Infància:

Cinema Alegria, al matí:

Jardí de la Infància; Col·legi MoIIà; Primera Ensenyança Ruiz; Escola Egara; Manuela Segarra; Escola Querol; Acadèmia Serrat; Escola Montserrat; Bartomeu Amat; Col·legi Evangèlic; Acadèmia Cots; Infància; Joan Pomés; Mestre Carles; Escola Rodés; Galileu (Peris); Zona; Jardí; Baldric·

Cinema Alegria, a la tarda:

Ramon Llull; Acadèmia Fuster: Escola Social; Acadèmia Ballester; Concepció Arenal; Pi i Margall; Turó Parc; Escola Nova; 22 de Juliol 492; Izquierdo; Genescà; Verdaguer (Sala); Torrella.

Cinema Doré a la tarda:

Ferrer i Guàrdia; Josep Salvador; Foment de Cultura; Escola Brugué; Primer de Maig; Casal de l’Infant; Josep Caparrós; Maria Serra; i Colom.

Repartiment del bloc de racionament i compra

EI proper dimarts, dia 18; es procedirà en els baixos de la Casa Consistorial a la distribució del bloc de racionament i compra corresponent a l’última setmana del mes de maig en curs i als de juny i juliol propers sota el següent ordre:

Dimarts, 18, del núm. 1 al 3000

Dimecres, 19, del núm. 3001 al 6000

Dijous, 20, del núm; 6001 al 9000.

Divendres, 21, del núm 9001 al 12400

Hores de despatx: de 9 a 1 i de 4 a 8.

Lloc de distribució: baixos de la Casa Consistorial.

A TOTS ELS AFILIATS, PIONERS I SECCIÓ FEMENINA

Es prega a tots els afiliats, pioners i secció femenina que es personin demà a les deu del matí en el local social del Partit, on hauran de concentrar-se tots ells uniformats degudament, per tal d'assistir a l'enterrament del camarada Vicenç Soldevila i Soler, mort a conseqüència d’una ferida greu produïda en el front d’Osca.

No hay comentarios: