sábado, 15 de mayo de 2021

La Publicitat : (9 maig 1937) pàg. 1.

 

El problema deis refugiats

Amb aquella generositat de cor que es la característica de Catalunya, hem obert de bat a bat les portes per a allotjar les allaus humanes que han hagut d'abandonar les terres i els poblats d'altres regions davant del perill feixista o dels estralls de la guerra. El Comitè d'Ajut, amb la base econòmica del Govern de la Generalitat i la cooperació entusiàstica dels Municipis catalans ha permès d'endegar aquest èxode que fa mesos que dura, i ha sabut fer suportable la dissort a aquesta munió immigratòria. L'obra realitzada per a l'acondicionament i manteniment de tota aquesta gentada dissortada ha estat magnífica en aquesta primera actuació. Com sigui, però que hem de comptar que la guerra pot esser llarga i de consegüent que l'acolliment dels refugiats pot durar temps, no podem deixar-los pas en aquest pla hospitalari, que a la llarga els cansaria, sobretot als qui poden treballar.

S’ha d'anar a una organització nova, definitiva, que permeti de situar els germans vinguts d'altres regions hispàniques en agrupaments homogenis a indrets els mes similars possibles als de les terres que hagueren d'abandonar i amb possibilitats de treballar i de viure llur vida peculiar, sense els encongiments que els ha de produir llur situació actual d'hostes per força.

Cal començar per a establir una estadística meticulosa de tots els nou vinguts tant si han arribat com refugiats com si han vingut per llur compte. Tota persona que no fos veïna d'un municipi abans del 19 de juliol ha d'ésser inclosa en un padró de transeünts. I això no solament als efectes de l'organització dels refugiats, sinó àdhuc per la conveniència del proveïment de la població total. De tal manera hom desconeix la xifra d'aquesta superposició demogràfica que en un cartell de la Conselleria de Proveïments, plantat no fa gaire amb gran profusió pels carrers de Barcelona, deia que “amb l’afluència de dones i criatures fugides de les regions devastades pel feixisme, Catalunya ha duplicat quasi la seva població”, la qual afirmació equival a dir que s’han acollit a casa nostra prop de tres milions de persones. Evidentment la quantitat es enormement inexacta, puix que d'ésser certa hl hauria un sobrevingut per cada habitant de Catalunya. No fa gaires dies que per ràdio es donava com a nombre de refugiats pròpiament dita la xifra de 475.000, la qual podria ben resultar no massa lluny de la realitat. Amb tot, el Comitè de Refugiats té registrades dins la seva organització unes 276.000 persones. La divergència d'aquestes tres dades justifica la necessitat imperiosa d'establir una estadística precisa. Sens dubte que ara el recompte serà una tasca pacient, i haurà d'ésser intervinguda per personal competent; en canvi hauria estat cosa fàcil si s’hagués portat a terme a cada entrada de Catalunya. des d'on s'haurien pogut distribuir els immigrants vers les destinacions més apropiades. No obstant, si s’establís un pla de redistribució dels qui ja es troben caldria, controlar degudament la gent arribada, i tantost es realitzés la redistribució dels qui ja es troben a Catalunya, se'n podria fer el cens corresponent.

Per al pla que es faci s'ha de partir del principi que no podem congestionar més les grans concentracions uns anys, les ciutats, ni les zones que tenen una forta densitat de població on hi ha els nuclis industrials, puix que es tracta de contrades demogràfiques que per ésser grans consumidores de queviures es troben actualment amb dificultats per al proveïment. A més, a elles, per regla general, els refugiats sense aptituds manufactureres no poden ésser-hi útils.

Ultra això, l'agombolament de gent en les aglomeracions urbanes; per raons d'higiene, i més ara que ve la calor, s'hauria d'impedir a tota costa. Cal tenir present que només dintre l'anomenat "vuit ferroviari" que comprèn el territori servit pels ferrocarrils que surten de Barcelona i s'uneixen a l'Entroncament i Sant Vicenç de Calders, amb l'additament del Vallès Occidental servit per les línies de Sabadell i Terrassa — territori que representa tan: sols una catorzena part de Catalunya — hi havia, abans del 19 de juliol, més de la menat de la població catalana: 1,607.000 habitants dels 2.955.000 que Catalunya tenia aleshores.

En canvi hi ha zones rurals en les guals la manca de braços fa que hi hagi terres improductives o mal aprofitades; hi ha comarques incomunicades per manca de gent que construeixi les carreteres projectades, tenim obres de regatge que no es comencen o no s'acaben per manca de ma d'obra, hi ha projectes, sense realització, de treballs de repoblació forestal, d'endegament i correcció de torrents, etc.

Els refugiats de procedència rural, sense obligació militar, puix que aquests han d'estar als fronts de guerra, podrien trobar en aquestes obres una ocupació i un jornal que els faria la situació més suportable perquè llur subsistència i la de llur família provindrien del esforç propi. Convindria, però, situar aquestes famílies de treballadors en poblets construïts exprofessos als llocs més avinents, per a les obres a realitzar. Els nostres arquitectes haurien d'estudiar sistemes de construcció ràpida econòmics i higiènics per a l'allotjament. Aquestes "vilanoves", segons els materials que donés la entrada, podrien ésser bastides amb pedra, fusta o tapia. Haurien de tenir una mena d'organització municipal i ésser dotades de tots els serveis col·lectius indispensables: economat, dispensari, escoles, cinema. etc. Una direcció tècnica i social adequada podria proporcionar als homes al mateix temps que el goig d'esser útils al país acollidor, procediments de treball i de producció, els quals, un cop retornada la gent a llurs terres, els servirien per avalar-les i per treure'n majors rendiments, en fi, per fer-se la vida mes agradable. Per la nostra part, amb aquesta acció alliçonadora hauríem contribuït al millorament de moltes regions d'Espanya.

Pau VILA

No hay comentarios: