sábado, 1 de mayo de 2021

El Dia, edició de dissabte 1 de maig de 1.937, pàg. 2 i 3.

La reunió de Juntes de Sindicats de la U. G. T. :: El nou Comitè Executiu Local :: El nostre company Josep Clos, covardament agredit a l’entrada.

L'anunci de la celebració de la reunió de Juntes de Sindicats de la U. G. T. per tal d'elegir el nou Comitè Executiu local, sembla, que no va ésser del grat de certs elements que manaven en aquella casa. D’ací jo que ahir a primera hora de la tarda, aparegué a l’entrada de l’entitat una pissarra dient que tothom que havia d’entrar havia d’exhibir un permís que lliuraria el secretariat de la U. G. T. D’aquesta forma, com és natural, sols entrarien els elements que ells voldrien, a fi de fer fallar l’anunciada reunió de Juntes.

Com és natural, aquesta mesura estava destinada a provocar raons. I d'ací en vingué que el nostre company Josep Clos, secretari general del P. S. U., en voler entrar a les 4 de la tarda al local de la U. G. T., fos innoblement agredit. Una individua que hi havia a la porta, volgueren demanar el permís al nostre amic, el qual, per ésser sobrerament conegut i per tractar-se del President del Sindicat d'Oficis Varis, cregué risible, haver de sol·licitar cap permís. No així ho comprengueren aquells elements, els quals no tenien cap autoritat per a exigir documentacions a ningú i que davant la negativa de Clos, varen escometre'l, en nombre d'uns tretze i quan li hagueren paralitzat els moviments, a fi de voler vèncer la seva resistència, un element d’aquells li clavà tres o quatre cops de pistola «Parabellum» al cap, causant-li algunes lesions, de les quals fou assistit per uns companys que es trobaven dintre el sindicat i que corregueren al soroll de la brega. Aleshores els agressors desaparegueren.

Abans de la celebració de la reunió encara va registrar-se un altre cas indignant. Notant els que esperaven l'entrada a la mateixa que a la sala s'hi trobaven certes cares desconegudes, així com també alguns individus amagats als jardins, va procedir-se a un registre dels mateixos; ocupant-se'ls gran nombre de bombes i moltes altres armes i municions. Acorralats a preguntes, manifestaren que eren de Sabadell i que havien estat cridats aquí per elements de l’aleshores del Consell Executiu i pertanyien al P. O. U. M., d’aquella ciutat.

Una Vegada desarmats, varen ésser conduits «ipso facto» a l'estació del Nord, on prengueren el tren de les sis, essent-los retornades encara les pistoles.

A dos quarts de 7, va donar començ l'anunciada reunió de Sindicats de Juntes, presidida pels companys Josep Portell i Josep Novelles del Comitè Comarcal.

Va començar exposant els motius de la reunió. Digué que en la recent reunió de les juntes del nostre sindicat, on assistí el company Mira en representació del Comitè Regional de la UGT, davant el catastròfic informe lliurat pel Comitè local, va decidir-se desautoritzar-lo i convocar una reunió de juntes de sindicat per tal de tractar del nomenament d'un nou Comitè executiu local que acatés els reglaments actuals de les federacions locals.

Expressats els motius de la reunió, va decidir-se el nomenament d'un secretari de la reunió, que resultà ésser el company Espartacus Puig, per tal que prengués nota dels sindicats assistents a la reunió, que avalarien la mateixa i que foren els següents: Treballadors de l’Ensenyança, Ram del vestir, Professions vàries, Construcció, Ferroviaris, Aigües carbòniques, Gènere de Punt, Treballadors sanitaris, Barbers i perruquers, Transport, FNEC i amb adhesió de Forners i Arts Gràfiques.

Després, el President de l'assemblea va proposar, als reunits que per al nomenament del nou Comitè Executiu els reunits proposessin alguns noms. Demanà la paraula el company Clos, el qual digué que el desig de la massa obrera de la U. G. T., era que en la Junta de Govern de la mateixa, hi figuressin homes de net historial sindical, no pas influenciats per cap sector polític com venia succeint fins ara. A continuació digué que portava cinc noms per a la formació del Consell i aquests, que foren acceptats pels reunits, són: Miquel Domingo, pel Gènere de Punt, Josep Sanahuja, pel Fabril i Tèxtil, Ricard Domènec pel Ram de la Fusta, Joan Comadrán, per Arts Gràfiques i Espartacus Puig per la Fabril i Tèxtil.

El company Campistrou, digué que potser alguns sindicats podrien sentir-se molestats pel fet que potser no comptarien amb cap representant en el nou Comitè. Aleshores l'assemblea decidí que aquest, constituït de moment a base dels cinc elements esmentats, podria decidir el nomenament de nous companys a fi d'eixamplar-lo.

Els reunits, acordaren que el Comitè Regional redacti uns manifestos dirigits al poble de Terrassa, a fi d'explicar-li els motius que han motivat la formació del Comitè Executiu, el qual serà l’únic reconegut per Comitès Central i Regional de la U. G. T., els quals desautoritzen el vell Comitè.

A proposta del company Campistrou, els reunits decidiren fer constar en acta la seva protesta per la brutal agressió de què havia estat objecte el company Clos i de la intromissió d'elements forans del P. O. U. M de Sabadell, que acudiren amb bombes a la reunió, amb probables intencions criminals, convocats pel vell Comitè Executiu.

A continuació va aixecar-se la reunió que transcorregué dintre la més completa normalitat i harmonia i que finalitzà a un quart de 8 del vespre.

EL PRIMER DE MAIG.

Amb motiu de la diada d'avui, als balcons d'organitzacions antifeixistes, així com dels centres oficials hi han onejat les banderes respectives.

La gent ha sortit ben poc de la nostra ciutat. Aquesta, ha presentat l'aspecte normal de cada dia, si exceptuem que barbers, bars, cinemes i alguns altres llocs de treball no han obert les seves portes.

El primer de maig d'enguany, doncs, ha transcorregut normalment i ha estat celebrat més aviat interiorment per tots els antifeixistes terrassencs que comprenen l'abast i significat de la gran diada obrera.

EL TIROTEIG D'AQUESTA NIT.

Aquesta nit, a partir de tres quarts de dues i per espai d'uns cinc quarts, el veïnat de Terrassa ha estat alarmat pel soroll de dispars que s'han sentit a algunes parts de la nostra ciutat, principalment del centre.

Segons les referències que hem obtingut, es tractava d’elements Importats, que conjuntament amb alguns individus de la localitat s’han dedicat a sembrar un estat d’alarma a la ciutat, fins que l'encertada intervenció de la policia i guàrdia d'assalt, ha acabat amb la repudiable intenció d'aquests elements.

On hi ha hagut major escàndol ha estat a la Placeta del Doctor Zamenhof on els elements de referència s'han dedicat a disparar a tort i a dret trencant fanals—dos d’ells, de la referida plaça han quedat ben avariats I amb els vidres trencats i sembrant l'alarma. A la paret de Correus així com a la dels "Amics de les Arts" i llocs veïns hi han aparegut alguns impactes.

D'altres elements s'han entretingut a cantonades de carrers a buidar els carregadors i a apretar i córrer després d’aquesta gesta  digna de millor causa.

La policia i guàrdies d'assalt han voltat pels carrers, acabant per detenir sis d'aquests elements provocadors, que han restat detinguts al local de la Inspecció de Vigilància.

CINEMA PER ALS INFANTS.

Relació de les Escoles d'aquesta ciutat que el propvinent dimarts han d'acudir a les sessions de cinema organitzades pel Comitè Local del Segell "Pro Infància":

Cinema Doré: Matí, a dos quarta de 10 en punt.—Escola Jardí de la Infància; Primer de Maig. Bona Família, Primera Ensenyança, Egara, Manuela Segarra, Querol, Acadèmia Serrat, Escola Montserrat, Josep Caparrós, Bartomeu Amat. Col·legi Evangèlic, Maria Serra i Acadèmia Cots.

Tarda, a dos quarts de 4 en punt. --Escola Ramon Llull. Ferrer i Guàrdia, Acadèmia Fuster, Mercè Junyent, Josep Salvador, Foment de Cultura, Brugués, Escola. Social. Acadèmia Fuster i Concepció Arenal.

Cinema Recreo: Matí, a dos. quarts de 10 en punt.—Escola Antoni Sánchez, Infància, Joan Pomés. Grup Escolar Baldrich, Casal de l'Infant, Mestre Carles. Escola R. Sala, Mestre Rodés. Mestre Perich, Albinyana, Fàbregas i Escola Jardí.

Tarda, a dos quarts de 4 en punt. — Escola Pi i Margall, Turó Parc, Escola Nova, Escola Passeig 22 de juliol. Escola Izquierdo, Grup Torrella, Grup Genescà i Escola carrer Colom.

No hay comentarios: