lunes, 3 de mayo de 2021

Front, edició de dilluns, 3 Maig 1937, pàg. 2

Els concerts musicals

Un concert musical ha d'ésser per a tots, executants àdhuc, una reunió en la qual et rendeix al mateix temps culte a l'art i que no s'aparti als assistents de la situació en la qual és troben socialment.

Per això no hi és mai de més el que es toquin en finalitzar l'acte els himnes revolucionaris que fan sentir en la forma desitjada el pes dels moments que vivim i la significació de conjunt de l'acte celebrat. En el darrer concert no es feu així.

Hem dit també que calia popularitzar la música. La música no es popularitza composant un programa en el qual hi hagi majoria esclatant d'obres que donaran gust als aficionats, a les sarsueles i també als balladors, però que en el terreny musical acabaran per a corrompre la minsa comprensió musical dels concurrents.

Es podrien incloure. per què no?, algunes d'aquestes en els programes. Les demés haurien d'ésser obres mestres per més difícils que fossin.

I perquè es popularitzi la música, una de les coses principals que es poden fer és la de fer imprimir en els programes que ara donen escuetament, amb l'ordre del programa, les explicacions necessàries, amb anotacions de la vida i obres de l'autor de les peces programades. També caldria donar a conèixer les intencions d'expressió i la descripció de les obres presentades, car; així es facilita la comprensió de les mateixes, el que comporta ensems, el goig interior de l’audició.

En escollir les obres, actualment cal tenir en compte que estem en temps de guerra. Els ànims necessiten ésser despertats, una "Verbena de la Paloma", per exemple, potser és una mica inadequada al costat d'altres que, també ho són. L'abús perjudica.

Només volíem dir això. Ens sembla que dient-ho no fem altra cosa que contribuir eficaçment a la propagació d'aquest art, a l'assistència de la presentació del qual hom sap que va a escoltar i té el deuré de deixar escoltar guardant silenci.

Q.

QUEVIURES A MADRID !

La Comissió Permanent del Consell Municipal, en nom de l'Ajuntament ha tramès aquest matí un camió carregat de queviures vers Madrid, destinat a la Junta de Defensa de la capital heroica.

Els queviures tramesos en concepte d'ajut són els següents: dos mil quilos de patates, dos-cents de cigrons, cent de panses, quatre caixes de llaunes de tomàtec, quatre caixes de llet condensada i dos mil quilos de pèsols.

UN "GANGSTER" PRECOÇ

Quant més confiada estava la firataire Serafina Sardà, un vailet s'entretenia a posar-se a la butxaca tots els objectes que podia.

La bona firataire, preveient una liquidació massa ruïnosa del seu establiment, va agafar al vailet per les orelles i el posà a disposició de la policia.

EL MÍTING DEL PRIMER DE MAIG

Per una sèrie de raons que estan en l'ànim de tots i que coneix sobradament, el grandiós acte anunciat per dissabte passat a la tarda en commemoració del Primer de Maig, va convertir-se en un míting pro unitat proletària de la C. N. T.

Els oradors anunciats per parlar en nom de la U. G. T. varen ésser desautoritzats a última hora, per l'actual Comitè, Local, el qual amb la seva actitud va malbaratar  una ocasió de manifestar públicament les ànsies que senten Ics masses treballadores d'anar a la creació d'una sola central sindical que agrupi tots els productors.

Per manca d'espai deixem per a una propera edició el ressenyament dels diferents discursos que es pronunciaren en el Cinema la Rambla.

En el curs de l'acte es llegiren les adhesions dels sindicats Fabril i Tèxtil (U. G.T.), Associació d'Empleats, i Tècnics (U. G. T.), Sindicat de la Metal·lúrgia (U. G. T.), Sindicat d'Arts Gràfiques (U. G. T.) i Sindicat de Contramestres "EI Radium”; (U. G. T.) i Sindicat d’Agents Comercials (U. G. T.).

EL CAP DE POLICIA OPINA SOBRE ELS TRETS D'AHIR A LA NIT

Aquest matí el cap de Policia ha manifestat als reporters locals que ahir a la nit es reproduïren les alarmes causades per certs individus que es dediquen a tirar trets en diferents llocs de la nostra ciutat.

LA CAIGUDA D'UNA NOÏA, L'AMOR EN PRIMAVERA I L’EXERCIT POPULAR

Emportats pel seu esperit juganer i alterats per la joia ardent de viure, una noia i un soldat, emulant aquells herois de la cançó popular, han anat també a la font... i han trencat el canti.

Segons sembla, ha estat denunciat el fet a la policia i hom cerca d'esbrinar el que de bé a bé es pugui aclarir, doncs la noia ja presenta algun símptoma alarmant.

UN ALTRE ACCIDENT D'AUTOMÒBIL

Domènec Borrull ha estat curat d'una ferida contusa al front, de pronòstic reservat, produïda per un accident d'automòbil.

Ha estat conduït al seu domicili, carrer de Volta, 19.

V DIADA DE LA SARDANA

El Foment de la Sardana, amb la col·laboració del Consell Municipal, està gestionant la celebració de la Diada de la Sardana a profit del "Segell Pro Infància".

Oportunament donarem més detalls.

PER FI ES DECIDEIXEN A DIVORCIAR-SE

Després de 14 anys de viure separats per una mala interpretació del món i de les coses, han decidit Legalitzar la seva situació fent efectiu el sou divorci els conciutadans Jaume Torrella i Assumpció Sala.

LA SEGONA SESSIÓ DE CINEMA PER ALS INFANTS

Demà dimarts, al matí, a dos quarts de deu i a dos quarts de quatre de la tarda, es posaran a la pantalla del cinema Recreo els següents films còmics i documentals:

"Canto de Cuna'', "En el fondo del mar", "El testigo" "El fantasma del oro".

Aquesta sessió de cinema és per els infants de les escoles.

A la nit es donarà el mateix programa més la comèdia “La taquimeca se casa", per el públic en general. Totes aquestes sessions, la recapta, serà a profit del "Segell Pro Infància".

El Comitè Organitzador, recomana, especialment als professors de les escoles, la màxima puntualitat.

UN AUTO ATROPELLA UN CICLISTA

Ahir, prop de la masia de Can Amat d’Ullastrell, mentre passejava tranquil·lament un ciclista per la carretera, un automòbil va atropellar-lo deixant-lo molt mal ferit.,

Els ocupants, de l'automòbil marxaren rabents, abandonant l'infeliç ciclista, el qual fou" atès seguidament o la casa de Repòs Cassanelles, d'Ullastrell.

Degut a les greus ferides sofertes no fou possible prendre declaració a l'accidentat.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres 24 hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Ha estat curada de ferida incisa al turmell dret i fractura de la clavícula dreta, Francesc Canalis, de 21 anys d'edat, domiciliat al carrer Pont 24, per haver caigut d'una bicicleta.

Francesc Rosés, domiciliat al carrer de Montseny, 13, el qual en caure a la via pública, es produí una ferida incisa contusa a la regió frontal.

Lluïsa Berenguer, de 14 anys d'edat, amb domicili al carrer de Concili Egarenc, 35, el qual per haver sofert una caiguda a la via pública, es produí una ferida contusa a la regió frontal amb conjuntivitis.

Manuel Pastor, domiciliat al carrer de Girona, 139, de 14 anys d'edat, se li feu extracció d'un cos estrany a la mucosa bucal.

SERVEI D'ASSISTÈNCIA SOCIAL

Durant el present mes de maig el Servei d'Assistència Mèdica-Social a domicili, estarà atès pels següents companys;

Districte primer, Dr. Claveria; Districte segon, Sanmartin; Districte tercer, Domènech; Districte quart, Maturana (Carles), i Districte cinquè, Allué.

No hay comentarios: