domingo, 9 de mayo de 2021

Front, edició de dijous, 6 Maig 1937, pàg. 2

Serenitat expectant

A la nostra ciutat dos dies idèntics han caracteritzat els dos passats de lluita a Barcelona. Els altaveus s'alçaven potents aquest matí al Raval. Les dones que anaven a comprar quelcom al mercat es sentien atretes pel que la ràdio deia els homes que anaven al treball no feien altrament. L'interès per la situació de Barcelona era evident. La veu potent del locutor barceloní, donava les noves últimes. La lluita a Barcelona s'acabava, i la capital prenia el seu aspecte habitual mentre s'esperava que els tramvies i cotxes apareguessin d'un moment a l'altre.

La serenitat més digna del mot ha fet presa en el procedir de totes tes organitzacions i de tots els responsables a la ciutat de Terrassa. El contacte de les delegacions respectives reunides a l'Ajuntament han estat mantingudes dignament.

Però l'expectació enclou un desig de saber si la integritat proletària podrà vèncer la tendència burgesa retrògrada que duia a Calalunya per camins de mort.

El feixisme no podrà estar content de la represa enorme del proletariat en armes. La combinació de mediació ha sofert aquests dies un cop brutal. EI seu aplastament serà definitiu. Representarà ara la mort segura, sense contemplacions, ni transigències que el puguin afavorir. Heus ací la gran lliçó que els representants governamentals hauran constatat a través d'aquests dies.

La classe treballadora ha parlat i actuarà sempre contra els intents contrarevolucionaris. Ja sabem el desig d'aquesta massa obrera revolucionària. Que no quedi ni un vestigi de l'antic i podrit sistema capitalista.

Que no s'intenti obstruir aquest fet innegable. Es la decisió Irrevocable dels humils. El pes de la seva força es deixarà sentir damunt dels desvirtuadors de la Revolució.

Q.

LA CREU ROJA FA UN PREC

Ciutadans: La Creu Roja és una institució internacional al servei de les necessitats dels pobles. Cal que tothom respecti el seu distintiu de pau i d'ajut al necessitat. Les seves ambulàncies sanitàries han de tenir pas lliure per a tot arreu. Els seus homes abnegats obrers no poden ésser agredits. Els metges, camillers. infermeres i practicants de la Creu Roja, realitzen un treball humanista que tots els ciutadans cal que recolzem sense distinció d'ideologies política i socials.

Facilitem, dones, la tasca que en actuals moments realitza la Creu Roja.

SUSPENSIÓ DEL PLE D'AVUI

Per decret de l'Alcaldia i davant les circumstàncies en què estem travessant s'ha acordat la suspensió de la sessió ordinària del Ple del Consell Municipal que havia de tenir lloc avui dia 6 a les deu de la vetlla. El qual acord fou aprovat per la Comissió Permanent en sessió celebrada ahir.

LA DIADA DE LA SARDANA

Dissabte i diumenge vinents es celebrarà al Parc Municipal, la diada de la sardana a profit del segell pro Infància. Aquesta festa ha estat organitzada pel Foment de la sardana amb la col·laboració de l'Ajuntament de la nostra ciutat.

Es celebraran tres audicions de sardanes, sobre l'ordre de les quals donarem més detalls en properes edicions.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

En les darreres 24 hores, s'han registrat els següents accidents a l’esmentat Dispensari:

Enric Martí, de 6 anys d'edat i amb domicili al carrer de Ramon i Cajal, 32, ha estat curat de cremades de segon grau a la cama esquerra i ambdós braços, que es va produir en caure-li aigua bullenta al damunt.

Alfons Prat, de 56 anys d'edat, presentava una ferida inciso-contusa a l'índex de la mà dreta. Ha passat al seu domicili.

ACCIDENT DESGRACIAT

L'obrer Joan Capmany treballava en unes obres de reparació de la cantonada de prop de l'estrada de la rectoria de Sant Pere. De sobte li calgué damunt un arc de pedra, que el colgà dessota les runes de l'arc que havia caigut.

Una pedra entre les més grosses ha caigut de tal manera que ha pogut protegir-lo de majors danys que indubtablement hauria sofert per la gran quantitat de pedra davallada. Ara té només una petita contusió al costat del front, i escoriacions a la cara així com una contusió a la part intercostal dreta.

L'Incident es registrà a dos quarts de nou i no ha tingut sortosament la importància que altrament hauria tingut segurament.

Els seus companys de treball l'han pogut treure d'entre les runes i l'han traslladat en un cotxe a la Mútua d'Assegurances on ha estat assistit i traslladat immediatament en una ambulància de la Creu Roja al seu domicili particular, carrer Pitàgoras, 69.

L'interessat està ara tranquil encara que una mica afectat ja que compta 72 anys d'edat. L'incident, però. repetim, no ha estat greu.

NOTA INTERESSANT DE PROVEÏMENTS

Aquesta conselleria assabenta als ciutadans en general que amb motiu de les circumstàncies especials i doloroses actuals, no pot subministrar queviures de cap meno, puix que tant per carretera com per ferrocarril tots són requisats abans d'arribar a la nostra ciutat.

COMPANYS DELS CONSELLS D'EMPRESA I COMITRÈS DE CONTROL

Per acord del Comitè d'Enllaç de la C. N. T.-U. G. T. fem sabedors a tots els treballadors que en les actuals circumstàncies hagin hagut de deixar el treball, els seran abonades les hores no treballades, previ l'aval d'una de les dues centrals sindicals.

TREBALLADORS METAL·LÚRGICS !

Camarades: Vosaltres que en els primers moments de lluita, en el 19 de juliol, treballàveu nit i dia en els tallers a favor de la Revolució.

Vosaltres que proveïu als combatents del material de guerra necessari per a l’esclafament del feixisme assassí.

NO PODEU NI HEU DE CONSENTIR que la vostra sort com a classe estigui lligada als interessos dels clements que no són ningú, i no representen res més que les deixalles del règim d'explotació de l'home por l'home !

Els que dient-se representants de la classe treballadora, assaltaren la Unió General de Treballadors el passat divendres, no tan solament tenen una tradició sindical nul·la, sinó que molts d'ells en els primers moments, esperaven que la justícia del proletariat els fos aplicada, com a càstig a les seves traïcions al moviment obrer.

Aquests, no poden representar-vos !

Avui, dia 6, el nostre Sindicat Metal·lúrgic assenyalarà la seva posició davant els moments greus que es produeixen en l'Assemblea General de conjunt que tindrà lloc al Saló Catalunya. NO HI MAN-QUEU !

Pel Sindicat Obrers de la Metal·lúrgia i Derivats, La Junta.

No hay comentarios: