miércoles, 5 de mayo de 2021

L’Acció, edició dimarts, 4 de Maig de 1.937, pàg. 2

Inquietud a la nostra ciutat.

 Tot el dia d'avui hi ha hagut una viva inquietud a la nostra ciutat. Les noticies confoses que es tenen de Barcelona han estat comentades per tothom i cadascú hi ha dit la seva.

En general però, hi ha un viu desig que és puguin sufocar els intents dels pertorbadors de la reraguarda i donar una confiança absoluta en el nostre Govern legítim de la Generalitat.

El nostre Consell Municipal està reunit en sessió permanent i disposat a acatar les ordres que dimanin del Consell de la Generalitat. En totes les fàbriques i tallers s'ha treballat normalment i la tranquil·litat ha estat absoluta.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

PREC ALS CIUTADANS TERRASSENCS.

En interès de la col·lectivitat i de la salut pública i a l'objecte de donar la deguda eficàcia a tots els Serveis Sanitaris Municipals de recent estructuració es prega ais ciutadans terrassencs que col·laborin amablement en els que a continuació es relacionen:

Servei d e transfusió de sang: Per aquest important servei tan necessari en temps de guerra, manquen donadors de sang. A ésser possible persones joves, robustes en bon estat de salut i disposades en tot moment, que les necessitats urgents ho requereixin ha de donar la seva sang.

Es precís però, fer abans un examen previ del grup sanguini i individual, per a seleccionar els donadors universals dits del grup quart, que son els que serveixen per totes les transfusions. Aquesta prova ràpida i senzilla es fa tots els dies feiners de dotze a una en el nou laboratori d'anàlisis instal·lat en el Sanitari Mèdic Quirúrgic de la nostra ciutat, (antic Hospital).

Servei antiràbic: En el mateix lloc i a les mateixes hores totes les persones que hagin estat mossegades per animals rabiosos o suspectes de ràbia són pregades de passar per l'esmentat «Laboratori d'Anàlisi» (Servei Antiràbic) on seran sotmeses a la vacunació preventiva si cal, o se’ls donarà els consells i les instruccions necessàries a l’expectativa deis casos dubtosos. Pel propi interès individual i del col·lectiu, tota persona mossegada per animal suspecte de ràbia, haurà de comunicar-ho immediatament tenint cura de no sacrificar l'animal sinó avisar el lloc on romangui per a procedir a la seva recollida i observació.

Servei de Iluita antitífica: L’existència a la nostra urbs, d’alguns casos de febre tifoide no obstant les mesures de caire higiènic preventiu que han estat preses especialment en quan a les aigües que es subministren (periòdicament examinades en el seu aspecte bacteriològic) ens obliga a cridar l'atenció de tothom respecte a la ii manera pràctica del tot inofensiva que per mitjà de la vacunació antitífica preventiva, pot evitar-se tan greu malaltia.

El sistema de vacunació antitífica emprat en el nostre «Laboratori d'Anàlisi» és eficaç, senzill i no comporta la més petita molèstia per la persona. Cal només, que hom prengui en dejú durant tres dies alterns, unes gotes de l'esmentada vacuna per quedar immunitzat contra el tifus.

Importa remarcar que aquests importants serveis municipals de transfusió sanguínia i de vacunació antiràbica i antitífica no es practicaven a Terrassa abans del mes de gener de 1937 i que, en l'actualitat tots els conciutadans en poden gaudir gratuïtament sense desplaçar-se de la població.

La Comissió Municipal de Sanitat en estructurar tots aquests serveis que es practiquen amb la mateixa eficiència que el Laboratori Municipal de Barcelona anomenà cap del nou «Laboratori d'Anàlisi» del Sanatori Mèdic Quirúrgic a un metge especialitzat en anàlisis clínics i en exàmens bacteriològics el qual en les presents circumstàncies realitza una ponderada tasca científica.

Els ciutadans que vulguin fer ofrena de la seva sang per a emplenar una necessitat mèdica d' urgència o que desitgin immunitzar-se contra qualsevulla malaltia infecciosa en la qual es fa la vacunació, poden dirigir-se a l'esmentat metge cap dels relacionats serveis el qual els atendrà tots els dies feiners de 12 a 1 de la tarda el Laboratori del Sanatori Mèdic-Quirúrgic, Plaça del Dr. Robert, 1; telèfon 1,300.

El Cap dels Serveis Sanitaris Municipals.

EL CONCERT DE DEMÀ A FROFIT DEL MADRID HEROIC.

El Concert que donarà demà al vespre al cinema «La Rambla» la Banda Municipal de Madrid, sota la direcció de Sorozàbal, la Comissió de Cultura i la Comissaria de Propaganda de la Generalitat organitzadors d'aquest festival musical han cregut oportú que fos d’homenatge i d'ajut al Madrid victoriós. I és per aquest motiu i que els organitzadors els inspira confiança l'èxit que assolirà el Concert Popular de referència, tota vegada que a Madrid es mereix aquest tribut i el nostre poble ho reconeix.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres quaranta vuit hores s'han registrat els següents accidents a l'esmentat Dispensari:

Antoni Ferrer de 31 anys d'edat amb domicili al carrer de Miquel Servet 40, que ha presentat segons diagnòstic del Dr. de guàrdia. ferides contuses mà esquerra i cara.

Jesús Medina de 6 anys d'edat, domiciliat a la carretera de Moncada 374, ha estat curat de probable fractura avant braç esquerra.

Tots dos havien caigut a la via pública.

Josep Martí de 31 anys d'edat i amb domicili al Pla de l'Ametllera 105. que ha presentat segons , diagnòstic del Dr. de Guàrdia, ferida contusa genoll dret, a causa d'una caiguda a la via pública.

Florenci Camps de 18 anys d'edat, domiciliat al carrer Salvador Segui 185, ha estat curat d’escoriacions i contusió amb hematoma, dit índex de la mà esquerra també d'una caiguda de bicicleta.

Ambdós accidentals han passat al seu domicili.

REUNIÓ EFECTIVA

Diumenge a la tarda es reunia  a  la Casa del Poble, la Comarcal del Vallès Occidental del nostra Partit de l'Esquerra Republicana de Catalunya de la qual solament ens plau de dir que fou d'un resultat florent.

ACTIVITATS SETMANALS ACOSTUMADES. DEL COMITE EXECUTIU I JUNTES DELS NOSTRES ORGANISMES.

Dilluns: A les deu del vespre. Reunió del Comitè Executiu i minoria consistorial.

Dimecres: A les deu del vespre, reunió de la Junta de Fraternitat Republicana.

Divendres: A les deu del vespre, Reunió del Comitè Executiu.

Divendres, a les nou de la vetlla : Reunió de Junta del nostre Casal del Districte III.

Dissabte: A les 5 de la tarda, Reunió del Grup Femení d'E.R. de C.

NOTA: Recomanem a totes les Juntes deis diversos organismes del partit, que presentin a la nostra redacció, relació de llurs activitats.

Carta oberta

Company Director del diari «L'ACCIÓ».

Ciutat

Sou pregat de publicar al diari que tant dignament dirigiu, la següent nota aclaratòria. Agraint-vos la gentilesa, restem vostres i de la causa antifeixista.

«En el diari «El Dia» corresponent al passat dissabte dia primer de maig aparegué la noticia d'una reunió celebrada al local de la U.G.T., amb assistència de diversos sindicats que avalarien la mateixa i entre els quals s'hi feia constar la adhesió del Sindical d'Indústries Gràfiques.

La Junta Directiva d'aquest Sindicat, es creu en el deure de manifestar a tots els seus afiliats i públicament, que no va rebre cap convocatòria per tal d’assistir a dita reunió, ni tampoc va enviar-hi, per tant, cap delegat que pogués parlar en nom de dita Junta ni en nom del Sindical. A més, havent estat nomenat en dita reunió, per tal de formar part del «nou» Comitè Executiu local «un company d'Arts Gràfiques», aquesta Junta Directiva fa constar així mateix que no pot acceptar aquest nomenament tan arbitrari i per tant contrari a les normes del nostre Sindical i de la mateixa U.G.T., doncs entenem que «per Arts Gràfiques» solament pot parlar el nostre Sindical, degudament autoritzat per mitjà d'assemblea. En tot cas, el nomenament recau en un afiliat a ta U.G.T. (per nosaltres, en aquest sentit, mereixedor de la màxima confiança sindical), però mai en el Sindical d’Indústries Gràfiques, tota vegada que aquest Sindical no es trobava representat ni va enviar la seva adhesió a la dissortada reunió.

La Junta Directiva del Sindical d’Indústries Gràfiques i Similars, lamenta que precisament en la diada del primer de maig, data que hauria d'haver estat dedicada per part de tot el proletariat a forjar d'una vegada la verdadera unitat sindical, es produeixin unes reunions i uns fets que no solament van en contra de la tan corejada unitat sindical sinó que tendeixen a produir una disgregació criminal en el si de determinats Sindicats. Per altra banda, tenim prou confiança en la serietat i disciplina de tots els nostres afiliats i estem segurs que ningú es prestarà a baixes maniobres que pel sol fel d'ésser antidemocràtiques mereixerien ésser qualificades amb el nom de «pallassades». Per últim, fem constar que aquesta Junta Directiva no actua a caprici de cap individu ni de cap partit, sinó sindicalment i per voluntat deis seus afiliats, tal com correspon.

Terrassa, 3 d'abril del 1937.— La Junta»

No hay comentarios: