domingo, 30 de mayo de 2021

El Dia, edició de divendres 21 de maig de 1.937, pàg. 2 i 3.

 

MIQUEL OSUNA MANUEL, ESTIMAT MILITANT DEL NOSTRE PARTIT, VILMENT ASSASSINAT.

A la nostra ciutat, durant la jornada d'avui, no s'ha parlat de res més que del canallesc assassinat perpetrat la passada nit per uns "incontrolats'' contra Miquel Osuna Manuel, activíssim militant del radi local del Partit Socialista Unificat.

L'indignant fet, ocorregué de la següent manera: Miquel Osuna, amb els seus familiars, entre els quals s'hi trobaven la seva companya i els fills Josep i Carme, es trobava reposant la passada nit en el seu domicili de la carretera de Matadepera, 158.

A les 12, aproximadament, de la nit, trucaren a la porta de casa seva i la seva muller i filla anaren a obrir. Dos desconeguts, amb armes a la mà—l'un amb una pistola, l'altre amb una "Winchester"—penetraren a la casa, exigint que sortís el camarada Osuna. Aquest va presentar-se i els desconeguts li digueren que venien en nom del Partit Socialista Unificat, per ordre del Comitè Executiu, per tal que els lliurés l'arma.

El camarada Osuna els la lliurà, però es resistí, tal com demanaven els desconeguts, a donar l'arma del seu fill Miquel, valent antifeixista que es troba lluitant a l'Aragó per la causa de la llibertat.

Com sigui que ells insistien i per contra no exhibien cap document que acredités que eren elements del nostre partit. l'Osuna va decidir-se per vestir-se i digué als elements de referència que si era veritat el que deien que ho demostressin davant els dirigents del radi local. Va dir-los que el seguissin i els Ires sortiren.

A casa seva. seguiren esperant la seva tornada i veient que passaven les hores i no tornava, el seu fill Josep, altre valent lluitador que fa un parell de dies que es troba ací de retorn del front, amb permís, comença a practicar gestions per tal de saber el parador del seu pare. Aquestes foren infructuoses, fins que part del matí, un company seu li ha dit que al camí de Can Pous, havia estat trobat un home assassinat.

Tement-se el que en veritat ha esdevingut, Josep Osuna ha corregut al lloc del fet, constatant que el seu pare havia estat vilment assassinat. Avisades les autoritats i altres elements del cas, s'han personat al lloc del fet el Jutge company Sallent, el seu secretari camarada Martori i altres elements del Jutjat, acompanyats dels metges Duran i López Arias, els quals, conjuntament amb la policia, han ordenat l'aixecament del cadàver.

L'ambulància de la Creu Roja, l'ha portat lot seguit al local del nostre partit, on ha restat exposat en capella ardent, essent molt visitat durant el dia d'avui.

El resultat del reconeixement efectuat pels metges esmentats, ha permès apreciar que l'infortunat Miquel Osuna, havia estat travessat a trets. Presentava una ferida, a la part dreta de la cara, amb sortida de la bala, prop del nas. Altra ferida al clatell, .també de pistola i una tercera i esgarrifosa ferida al cos, resultat d'haver entrat una! bala de "Winchester'' pel cor i travessant-lo ha sortit per l'esquena, matant-lo instantàniament.

Es creu que el camarada Osuna, fou assassinat al cap de poca estona de sortir del seu domicili o sigui a uns dos quarts d'una aproximadament, fet que és confirmat per l'apreciació d'uns veïns, que en aquella hora manifestaren haver sentit trets per aquells "voltants.

Miquel Osuna Manuel, comptava 47 anys d'edat i deixa cinc fills, dos d'ells com hem dit, braus lluitadors del front i tres noies més. Exercia la professió de carter, essent molt apreciat per la seva rectitud i entusiasme en la tasca diària. .Al nostre partit, aquestes qualitats li eren ben reconegudes i era considerat un dels més valuosos elements.

Antifeixista de tota la vida, recte marxista identificat amb la trajectòria del nostre partit, home nobilíssim i sincer, la seva mort perpetrada pels elements "incontrolats", pels feixistes de la rereguarda, ha causat fonda indignació a la nostra ciutat, que expressarà el seu profund condol demà a la tarda, a les 5, hora en què es verificarà l'enterrament del seu cadàver, que sortirà del local del PSU. Francesc Macià, 64.

GAS

El Comitè local de "Serveis de Gas unificats de Catalunya" es complau en notificar als seus abonats que a partir d'avui, divendres, hi haurà fluid a les hores de costum, però establint un nou horari per tal de complaure les nombroses peticions que li han estat cursades.

Per tant, el nou HORARI establert és el següent:

Matí: de 7 a tres quarts de vuit.

Matí: de 11 a 2.

Vespre: de dos quarts de set a tres quarts de nou.

CAL POSSEIR EL CERTIFICAT D’INSTRUCCIÓ.

Aquesta Alcaldia torna a dirigir-se el poble de Terrassa, perquè els han aprés la instrucció a la localitat, tenen el deure ineludible de passar a recollir el certificat acreditatiu que li serà lliurat. Aquells qui es trobin el front o absents, han de passar a recollir-lo els familiars. Aquest certificat es un document imprescindible per la identitat per una part. i per l'altre, mostra haver complert el deure de ciutadà.

Es prega doncs, que tots els afectats passin a l'oficina instal·lada al segon pis de l'Ajuntament en el Departament d'Arxiu, on trobaran el Sergent Messeguer el qual els facilitarà dades i certificats de referència.

SINDICAT D'INDUSTRIES DEL GENERE DE PUNT U. G. T.

Es convoca a tots els militants d'aquest Sindicat perquè assisteixin a la reunió que tindrà lloc demà dissabte dia 22 a les 5 de la tarda, al nostre estatge social, Milícies Catalanes, 48.

SINDICAT D'ESPECTACLES PÚBLICS U. G. T.

Com ja apuntàrem en anterior ocasió, sabem de font certa que aquest Sindicat treballa incansablement donant els darrers tocs als diversos factors que Integraran les parts dels festivals perspectiva.

Podem avançar que la Comissió Organitzadora creada amb l'alta missió d'avant-posar l’art per damunt de tot ha escollit un atractiu programa, la complexitat del qual i degut al caire netament benèfic en que està orientat l'acte, es d'augurar constituirà una vetllada de les que se'n serva bella recordança.

RECTIFICACIÓ :: NOTA DEL DEPARTAMENT DE PREMSA.

"Els components de l'ex-Cobla Principal, ens preguen que rectifiquem el nom d'aquesta que donàvem en l'edició d'ahir, pel de Cobla del Sindicat -Musical, amb motiu de l'audició de sardanes que donarà desinteressadament al Parc Municipal, el diumenge a les 11 del matí, a profit del Segell Pro-Infància.

LA CAMPANYA DEL SEGELL PRO INFÀNCIA.

Malgrat d'haver-se publicat una nota del Comitè Central del Segell Pro-Infància en la qual es diu que degut als passats fets s'ajorna fins el dia 13 de juny l'acabament de l'actual campanya a profit de l'esmentada Institució, el Comitè Local en la seva darrera reunió acordà que no havent passat res anormal en la nostra ciutat, sigui definitivament el dia 3t del corrent maig. el darrer dia de la campanya de referència.

Ço que posem a coneixement al poble de Terrassa, que tan admirablement correspon a la humanitària obra.

RECAPTACIÓ DE L'IMPOST SOBRE LA XIFRA DE NEGOCIS.

D' acord amb el decret del Conseller de Finances del 14 de maig corrent, hom prevé que fins el dia 25 del corrent ha quedat prorrogat el termini per a la presentació de les declaracions del mes de març i abril subjectes al pagament de dit impost. L'oficina està instal·lada al carrer de Puignovell, 13.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

Agustí Sanjosé, natural de Segòvia i de 40 anys d'edat, ha estat curat de fortes contusions a la cama dreta de resultes de haver-lo envestit un camió. Ha passat al seu domicili, carrer Francesc Ullet.

Pere Nicolau, fill de la veïna ciutat de Rubí, amb domicili al carrer de Màrtirs del 6 d'octubre, 2, el qual presentava segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferida incisa a la regió parietal dreta, i ferida contusa al peu esquerre, també per haver-lo atropellat un automòbil.

DONATIU.

Els obrers de la casa Joan Ballbé d'aquesta ciutat, han fet ofrena al nostre hospital dei sang, de 24'20 pessetes.

L'administrador d'aquest Sanatori, fa públic; el seu agraïment.

OPERACIONS EFECTUADES FINS EL DIA 20 DE MAIG PEL DOCTOR CANTÓ RIBOT.

Pere Farell, Extirpació amígdales; Amèlia Martínez, Amigdalitis críptiques; Antònia Llonch, Amígdales i vegetacions; Roser Vilalta, Amigdalitis críptiques: Àngela Muñoz, Amigdalitis; Dolors Domènec, Rinitis hipertròfia; .Magdalena Turu, Extirpació amígdales; Assumpció Bacasta, Extirpació Amígdales: Rosa Nieto, Extirpació Amígdales.

AVIS IMPORTANT DE LA DEFENSA PASSIVA ORGANITZADA.

En acabar el període de proves que el personal tècnic adscrit a la Defensa Passiva Organitzada de Terrassa ha vingut realitzant, posa a coneixement de tots els conciutadans que la sirena de l'Ajuntament tan sols funcionarà per anunciar un raid de l'aviació enemiga o bé per avisar als bombers en car de produir se un incendi.

A l'objecte d'evitar confusions anticipem per mitjà de la premsa i de la ràdio, el primer apartat de les noves instruccions per a la població Civil en cas de bombardeig aeri, les quals instruccions s'estan imprimint i seran repartides A domicili a primers de juny per a general coneixement del veïnat.

«SENYAL DE PERILL DE BOMBARDEIG:

Serà donat per la sirena instal·lada a l'edifici de l’Ajuntament tan bon punt s'assenyali la presència d'avions enemics i consistirà en so llarg d'uns tres minuts de duració com a màxim. A més, si és de nit, els serenos tocaran els xiulets.

Cal distingir el so de la sirena anunciant el perill de bombardeig del toc o tocs donats per la mateixa sirena per avisar els bombers en cas d'incendi.

El senyal de foc consisteix en un so curt d'un minut de durada seguit d'altres tocs en nombre d'un, dos, tres, quatre i cinc indicatius del districte on s'ha produït el sinistre».

EL PREU DEL CONILL.

La Conselleria de Proveïments assabenta el públic que degut al considerable augment sofert amb la compra dels conills A l’engròs als llocs de producció es veu obligada a augmentar en 50 cèntims per lliura, el preu de venda al detall, car en cas de persistir en voler aguantar els preus actuals seria impossible poder proveir d' aquest mitjà d'alimentació a la nostra ciutat.

SESSIÓ DE TITELLES AL CASINO DEL COMERÇ.

Demà passat, diumenge, a la tarda, en el Casino del Comerç tindrà lloc una sessió de titelles i explicació de contes propis per a infants. Aquesta joliua festa i una altre que es celebrarà el dia 29, A la nit, són organitzades per la Junta Directiva de l'esmentada Entitat, A profit del segell Pro-Infància.

No hay comentarios: