sábado, 22 de mayo de 2021

Front, edició de divendres, 14 Maig 1937, pàg. 2

 

El treball i l'alumne

Una de les grans necessitats en la vida de l'anterior sistema burgés, ha estat sempre aquesta pressa de les famílies per a col·locar els nois a treballar quan tot just comencen a enfrontar-se raonadament amb el món de la realitat. Així ens trobem encara que als deu anys hi ha nois que es veuen obligats a guanyar-se ta vida, en comptes de seguir la tanda d'estudis que els farà més experts per a la lluita per l'existència.

Actualment segueix la cosa encara exactament. La manca de ganes en fer la Revolució a la reraguarda, pels que hom anomena marxistes de debò amb la complicitat de la petita burgesia, ena porta a la continuació d'aquestes mesures forçoses de les famílies, i, per tant,, segueix la formació d'homes incultes, analfabets, sense una veritable noció dei món que trepitgen, amb la qual cosa davallen intolerablement en un terreny que no deuen.

Nosaltres recordarem sempre aquesta falla com una de les més grans en contraposició a la cultura la intel·ligència humanes. Les noves generacions si continuem aquest camí, no seran allò que hom voldria que fossin.

Com que parlem per Terrassa per sobre les demés, ciutats, voldríem veure, quan menys acomplertes aquelles regles que prohibeixen el noi d'anar a treballar fins als 14 anys, esperant d'un moment a l'altre que es rectifiqui amb l'augment d'anys d'estudi del noi-alumne.

Cal que dignem que les hores nocturnes i fora del treball que hom pot fer anar el noi a l'escota no resulten pas gaire eficaces. Tots sabem que el cansament producte del treball impedeix la concentració, de l'alumne. en les tasques de l'escola, i això és clar perjudica notablement la seva formació. Encara que sense cap mena de dubte tampoc les considerem del tot reprovades.

Q.

FESTIVALS A PROFIT DEL SEGELL PRO INFÀNCIA PER A DISSABTE I DIUMENGE

Dissabte 15, nit, al Teatre del Poble es representarà per la gran Companyia Herrero i Guitart la discutida comèdia en tres actes titulada "La Prisionera", et benefici de la qual el Comitè de dit Teatre el lliurarà per al .Segell. Pro Infància.

Diumenge 16, mati: Sardanes al Parc per la cobla Municipal. Tarda a les tres, partits d'hoquei i a les cinc altre partit entre els equips Horta-Terrassa, corresponent a la Lliga Comarcal.

A les cinc, proves atlètiques al Parc Municipal, organitzades per la Unió Esportiva de la nostra ciutat.

El Comitè local del Segell esmentat està preparant com a clausura de l'actual campanya un gran esdeveniment artístic que tindrà lloc en el Teatre del Poble.

En properes edicions donarem més detalls.

HA DESVETLLAT GRAN ENTUSIASME EL CONCERT POPULAR DE LA BANDA MUNICIPAL DE MADRID

El magne Concert que a profit i homenatge de l'heroic Madrid es celebrarà el vinent dimecres dia 19 al cinema La Rambla, ha desvetllat a la nostra ciutat, entusiasme sense límits i es preveu que aquest festival obtindrà l'èxit que mereix, per la seva doble finalitat.

Des del dilluns hom podrà adquirir les localitats numerades i sense numerar a la taquilla del cinema esmentat, de sis a vuit de la tarda.

l repetim que tots aquells qui havien adquirit localitats, que aquestes són valedores.

PREC ALS CONDUCTORS DE VEHICLES

La Comissió de Cultura fa un prec a tots els conductors de vehicles que aquests, quan passin per davant d'una escola tinguin cura i desaccelerin la marxa, i també que quan passi una columna escolar que es dirigeixi al cinema o al camp que per respecte per la seva marxa que es pari i no que la trenqui com dissortadament hem registrat fins avui.

Tot conductor amant a les doctrines culturals, cal que compleixi aquest deure de ciutadania en bé dels nostres infants i en sentit general de tot el poble.

PER A TOTS ELS QUE TREBALLEN ELS DISSABTES

Es posa en coneixement de tots els companys de totes les industries de guerra, barbers, forners l tots els que treballin els dissabtes a la tarda que hagin rebut la seva corresponent ració de tabac, que hauran d'abstenir-se en absolut de fer cua en cap estanc, en la intel·ligència que si algun d'ells és denunciat, haurà d’atendre’s a les conseqüències del cas.

Preguem a tots els ciutadans que si alguna de les cues reconeixen algun d'aquests companys el denunciïn tot seguit als companys, que estiguin de guàrdia a l'estanc, per tal de poder obrar en conseqüència.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

Nuri Trullàs, domiciliada al carrer de Galileu, presentava escoriacions a la cama esquerra i magullament general, a causa d’una caiguda.

Cèsar Coronel, de 17 anys d'edat, ha estat curat de ferida incisa a la mà dreta, de resultes d'una caiguda. Ha passat al seu domicili, Beethoven, 9.

Emili Torres, d'onze anys d'edat, habitant al carrer Rafael de Casanova, 148, ha estat curat de cremades de primer grau a ambdues mans.

Josep Moya, d'onze anys d'edat, presentava, segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferida inciso-contusa cuir cabellut, l escoriacions a la cama esquerra a causa d'haver caigut al col·legi.

Mercè Torrella, de 13 anys d'edat, ha estat curada de ferides incises a l'orella i cama esquerra, a causa d'una caiguda; ha passat al seu domicili, Arquímedes, 128.

DENÚNCIES I ALTRES QÜESTIONS D'ORDRE DE LA POLICIA LOCAL

A la Comissaria local ens ha atès aquest mati el Cap de Policia, i ens ha notificat l'arribada, de dos nous agents a la ciutat, als quals s'afegiran d'altres que vindran dintre de poc

Aquest fet es deu a què han estat dissoltes a Barcelona les brigades que hi actuaven.

Ha dit també que havia rebut una denúncia del ciutadà Palau Fuentes, de 62 anys, el qual havia estat agredit per un individu anomenat "El Francès" i li havia causat una ferida en el llavi superior, de pronòstic greu.

Seguidament ens ha parlat de la denúncia dirigida al Delegat governatiu d'Ordre Públic de la nostra' ciutat, en la que s'hi esmentà que un tal Antoni Rovira; domiciliat al carrer Cervantes, 121, pis, no paga la corresponent contribució del negoci què explota i a tal cosa es fa la denúncia per tal que se li apliquin les sancions corresponents.

Una altra denúncia del ciutadà Simó Salas ,ha estat atesa per la policia local. El denunciant viu al carrer Societat, 12 i té 55 anys, ha declarat que té un camp de la seva propietat a Can Pous, sembrat de farratge i trepadella i fa pocs dies hagué d'amonestar un individu perquè amb el remat que pasturava s'endinsà pel susdit terreny sense tenir en compte que perjudicava notablement l'interessat.

Encara aquesta Comissaria ha rebut una queixa d'uns veïns que habiten a l'Avinguda 11 de setembre i que sotasignen una protesta contra un tal Navarro que ja ha estat detingut alguna vegada per la policia local, i que prometent en endavant portar-se bé ha anat a parar en aquell districte. Resultà que Navarro no fa més que escandalitzar coda dia a la nit i el veïnat no té manera d'estar un moment tranquil com és el desig reclamat a la denuncià per escrit que han fet. La policia s'ocuparà d'aquest fet.

No hay comentarios: