lunes, 17 de mayo de 2021

L’Acció, edició dimarts, 11 de Maig de 1.937, pàg. 2


La celebració del concert de la Banda Municipal de Madrid.

Tothom sabrà el motiu que va induir a no poder celebrar el concert que havia de donar dimecres proppassat la Banda Municipal de Madrid, previ advertiment de la Conselleria de Cultura. Avui, aquesta, pot fer palès que malgrat les dificultats que han sorgit per a la celebració del Concert Popular de referència, es donarà el proper dimecres dia 19, i a més adverteix que aquell qui havia adquirit les localitats anteriorment que les reservi perquè seran igualment valedores.

Anirem donant detalls d'aquest magne concert.

Notes de la Presidència municipal i conselleries

INFANTS A DISPOSICIO DEL POBLE.

El Departament d'Assistència Social ens ha comunicat que té a la disposició del poble de Terrassa uns quants infants. Com és natural necessita aquest Departament col·locar-los per tal de poder portar a terme la seva obra difícil i humana. Avui ho posa en coneixement dels nostres ciutadans, perquè sap que aquests, per poc que la seva situació econòmica els ho permeti voldran cooperar en pro d’aquests infants refugiats.

PER A L'ADQUISICIÓ DE TABAC.

La Conselleria de Seguretat, Departament Investigació ha donat la següent nota: Es prega a tots els companys de Control d’Indústries de Guerra, Barbers, Premsa i d’altres oficis els quals treballin el dissabte a la tarda, facin la llista del nombre de Companys que consumeixin tabac i la lliurin a aquesta Conselleria per tal d'avalar-la.

Totes aquestes llistes s'admetran fins al dijous proper, dia 13 del corrent al migdia. De no ésser lliurada en aquest termini, hom no podrà fer reclamacions.

EL CERTIFICAT D’INSTRUCCIÓ.

Rebuts en aquesta Alcaldia, els certificats d’instrucció militar dels individus que estan compresos entre els 21 als 30 anys els quals hagin servit menys de sis mesos, i que van practicar la instrucció de referència a la nostra ciutat, són cridats per a demà dimecres el primer equip d’instrucció que es practicava al camp dels «Pajaritos» sota el comandament d'en Domingo, per tal de recollir l’esmentat certificat.

El sergent encarregat de l'oficina, prega als individus afectats que es trobin absents de la localitat, que passi un dels seus familiars. L'oficina està instal·lada al segon pis de l'Ajuntament en el departament de l'Arxiu. Hores de despatx de 9 a 1 del mati i de 4 a 7 de la tarda.

Demà publicarem la invitació dels altres equips.

SOBRE EL PREÜ DE LA CARN.

La Conselleria de Proveïments notifica al públic que vistes les dificultats que es troba per a proveir aquesta ciutat de carns fresques, motivat per l'augment que ha adquirit la ramaderia en els seus llocs de reproducció; es veu obligada a establir novament la nota de preus que regia abans dels disturbis promoguts als nostres Mercadals, ja que de no fer-ho així, fora condemnar a la població a no poder tenir carns, puix totes les altres poblacions de Catalunya ofereixen als productors uns preus d€ compra a I ‘engròs molt més superiors dels nostres de venda al detall, ço que ens impossibilita de poder subministrar a la nostra ciutat, la carn que requereixi per el seu consum.

EL CONTROL DE L'OLI.

La Conselleria Municipal de Proveïments assabenta al públic en general, que a partir del dilluns proppassat porta un control rigorós de l'oli existent a Terrassa, a fi i efecte de poder ter una distribució equitativa per a tols els ciutadans.

Notes diverses

ASSISTITS AL DISPENSARI D’URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents a l’esmentat Dispensari:

Josep Carrera de 7 anys d'edat, domiciliat al carrer de Miquel Vives 67, que presentava segons diagnòstic del Dr. de guàrdia, ferida tallant front i genoll esquerre.

Manuel Rodriguez.ba estai assistit per haver sofert un atac d' histerisme a la via pública. Ha passat ai seu domicili Francesc Macià, 88.

DONATIU D'UN GRUP DE MODISTES.

Un grup de modistes de la localitat feren ahir lliurament de la quantitat de 150 pessetes, producte d'un festival particular, al President del Consell Municipal a fi que aquest les destinés als Hospitals de Sang.

El President ha cursat la demanda de les modistes. També, aquestes lliuraren a més, 10 pessetes a la memòria da Ricard Rovira les quals fossin destinades als mateixos establiments.

Cal imitar aquest gest generós.

Compàs de l’hora

La nostra Redacció assaltada pels incontrolats

Nosaltres ho volíem amagar, àdhuc i tot temíem que una imprudència nostra ens causés algun disgust. Però heus ací que el «Front» en la seva edició d’ahir ho dona a la llum pública i és clar, nosaltres, en bé dels nostres lectors no ho podem amagar per mes temps. Veureu com va anar la cosa:

Fa dies—ja no recordem quants perquè hem perdut la noció del temps—cap allà a l'hora toscant, estàvem com de costum submergits en les nostres misèries redaccionals, un xic ensopits i un xic somiosos, quan tot de sobte sentim el renou d'un cotxe que es para al mig del carrer i un soroll de portelles que s'obren i que es tanquen bellament epilogades amb algun renec escadusser. Nosaltres, ens varen desensopir tot d'una amb una esperança: —Serà algun magnat de les noves promocions que es digna protegir-nos?

No teníem temps d'acabar aquestes reflexions, quan veiem que entren precipitadament a la nostra cofurna, una colla d'homes armats amb cara de facinerosos, lluint sengles pistoles metralladores i parlant amb tons comminatoris. No podíem sortir del nostre astorament. El nostre director es tornà verd. Burxa de color de rosa, i Castanyer de blau-cel. Aquells homes, en veure aquesta inefable i tendre gamma de colors, s'enterneixen i gairebé es posen a llagrimejar. En llurs rostres, curtits per tots els assassinats i per totes les incautacions, es contaminen i es tornen una mica, només una mica, vermells.

—No tingueu por —ens diuen— no us passarà res. Nosaltres som els clàssics incontrolats i venim a salvar-vos. Farem un diari «pistonut» i us rodejarem de comoditats (incautades, és dar) i farem que àdhuc el vostre administrador us apugi el sou.

A nosaltres se'ns va obrir el paradís en forma de perspectiva. Això del sou no ens ho acabàvem de creure i així ho vàrem dir als honorables incontrolats, fent-los patent, que el fins llavors diari nostre, vivia pobret i alegret, sense subsidis de cap mena i només que amb el producte íntegre dels seus subscriptors i d'algun anunciant compadit de nosaltres...

Una gran riallada —que en feia de temps que no havíem rigut a la nostra redacció !— va retronar pels seus àmbits.

—Què en sabeu vosaltres —ens digueren—, de fer un diari com cal? Poseu-vos a les nostres ordres i no tingueu por de res. Per les finances sabem un mitjà molt productiu que dona pel manteniment del diari i àdhuc per pintar la façana de casa. Fundarem «El Socors Boig del Bom-Bom» i ja teniu assegurada la rendeta. Us posarem una redacció sibarítica i una impremta amb tots els ets i uts.,.

Davant tan bella perspectiva, la redacció en pes va acatar les providencials figures incontrolades.

I heus ací la veritat dels fets. No ho sentim gens, car hi hem guanyat. Ells regeixen les nostres coses, escriuen, ens orienten i per ara, trobem que ho fan molt bé. A més, cal dir una cosa: el dissabte si l'Administrador rondina, els nostres dirigents l’amenacen amb «pellingar-lo»; per tant, ens paga a lots, àdhuc a ells; a nosaltres no ens resta més que agrair l'atzar que ens ha tramés la nostra solució d'una manera incontrolada.

BURXA.

No hay comentarios: