martes, 4 de mayo de 2021

El Dia, edició de dimarts 4 de maig de 1.937, pàg. 2 i 3.

Important nota del Cap dels Serveis Sanitaris Municipals.

En interès de la col·lectivitat i de la salut pública i a l'objecte de donar la deguda eficàcia a tots els Serveis Sanitaris Municipals de recent estructuració. es prega als ciutadans terrassencs que col·laborin amablement en els que a continuació es relacionen:

SERVEI DE TRANSFUSIÓ DE SANG:

Per aquest important servei tan necessari en temps de guerra, manquen donadors de sang. A ésser possible persones joves, robustes en bon estat de salut i disposades en tot moment, que les necessitats urgents ho requereixin han de donar la seva sang.

Es precís però, fer abans un examen previ del grup sanguini i individual, per a seleccionar els donadors universals dits del grup quart, que són els qui serveixen per totes les transfusions. Aquesta prova ràpida i senzilla, es fa tots els dies feiners de dotze a una en el nou laboratori d'Anàlisis, instal·lat en el Sanatori Mèdic Quirúrgic de la nostra ciutat (antic Hospital).

SERVEI ANTIRÀBIC.

En el mateix lloc i a les mateixes hores totes les persones que hagin estat mossegades per animals rabiosos a suspectes de ràbia, són pregades de passar per l'esmentat "Laboratori d'Anàlisi" (Servei Antiràbic) on seran sotmeses a la vacunació preventiva si cal, o se'ls donarà els consells i les instruccions necessàries a l’expectativa dels casos dubtosos. Pel propi interès individual i del col·lectiu, tota persona mossegada per animal suspecte de ràbia, haurà de comunicar-ho immediatament tenint cura de no sacrificar l'animal sinó avisar el lloc on romangui per a procedir a la seva recollida i observació.

SERVEI DE LLUITA ANTITI FICA.

L'existència a la nostra urbs, d'alguns casos de febre tifoide no obstant les mesures de caire higiènic preventiu que han estat preses especialment, en quant a les aigües que es subministren (periòdicament examinades en el seu aspecte bacteriològic) ens obliga a cridar l'atenció de tothom respecte la manera pràctica del tot inofensiva que per mitjà de la vacunació antitífica preventiva, pot evitar-se tan greu malaltia.

El sistema de vacunació antitífica emprat en el nostre "Laboratori d'Anàlisis" és eficaç, senzill i no comporta la més petita molèstia per la persona. Cal només, que hom prengui en dejú durant tres dies alterns, unes gotes de l'esmentada vacuna per quedar immunitzat contra el tifus.

Importa remarcar que aquests importants Serveis Municipals de transfusió sanguínia i de vacunació antiràbica i antitífica no es practicaven a Terrassa abans del mes de gener de 1937 i que, en l'actualitat tots els conciutadans en poden gaudir gratuïtament sense desplaçar-se de la població.

La Comissió Municipal de Sanitat en estructurar tots aquests serveis que es practiquen amb la mateixa eficàcia que al Laboratori Municipal de Barcelona anomenà Cap del nou "Laboratori d'Anàlisis" del Sanatori Mèdic Quirúrgic a un Metge, especialitzat en Anàlisis Clínics i en exàmens bacteriològics el qual en les presents circumstàncies realitza una ponderada tasca científica.

Els ciutadans que vulguin fer ofrena de la seva sang per a emplenar una necessitat mèdica d'urgència o que desitgin immunitzar-se contra qualsevulla malaltia infecciosa en la qual es fa vacunació, poden dirigir-se a l'esmentat company Metge Cap dels relacionats serveis el qual els atendrà tots els dies feiners de 12 a 1 de la tarda en el Laboratori del Sanatori Mèdic Quirúrgic, Placa del Dr. Robert, 1, telèfon. 1300.

LA FIRA.

Durant el dia d'ahir, la concurrència a la fira fou ben remarcable. Principalment en les hores que els obrers pleguen del treball, l'animació fou extraordinària.

Com és natural, les poques parades que hi han hagut, hi han sortit guanyant, car la gent qui més qui menys, tothom ha acudit a "firar-se" comprant petits objectes i obsequis. Les bunyoleries també han fet bons negocis així com els ambulants que hau passat unes hores a la nostra ciutat.

Avui la fira, com és natural, ha perdut més interès i la pluja i els fets del dia han ajudat a minvar-li animació. Tot i això, no hi ha faltat animació i concurrència.

IMPOST SOBRE LA XIFRA DE NEGOCIS.

Es recorda que fins el dia 10 del corrent mes, han de presentar-se a l'Oficina Recaptatòria de la Generalitat, Puignovell, 13, les declaracions.de la Xifra de negocis corresponents a les operacions del mes d'abril. En el moment de la presentació els serà liquidat el 2 per cent i lliurat l'oportú rebut de l'ingrés en efectiu.

DISPENSARI MÈDIC QUIRÚRGIC.

En les últimes '24 hores han estat assistits en aquell establiment els següents companys:

Antoni Ferrer, de 31 anys d'edat, amb domicili al carrer de Miquel Servet, 40, que ha presentat segons diagnòstic del doctor de guàrdia, ferides contuses a la mà esquerra i cara.

Jesús Medina, de 6 anys d'edat, domiciliat a la carretera de Moncada, 374, ha estat curat de probable fractura a l'avantbraç esquerre.

Tots dos havien caigut a la via pública.

Josep Martí, de 31 anys d'edat i amb domicili al Pla de l'Ametllera, 105, que ha presentat segons diagnòstic del metge de guàrdia, ferida contusa al genoll dret, a causa d'una caiguda a la via pública.

Florenci Camps, de 18 anys d'edat, domiciliat al carrer Salvador Segui, 185, ha estat curat d'excoriacions i contusió amb hematoma al dit índex de la mà esquerra, també d’una caiguda de bicicleta.

Aquests dos darrers accidentats han passat al seu domicili.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA.

En les darreres vint-i-quatre hores s'han registrat els següents accidents al Dispensari:

Ha estat curat de ferida incisa al turmell dret i fractura de la clavícula dreta, Francesc Canalís, de 21 anys d'edat, domiciliat al carrer P. Font, 24, per haver caigut d'una bicicleta.

Francesc Rosés, domiciliat al carrer de Montseny. 13, el qual en caure a la via publica, es produí una ferida incisa contusa a la regió frontal.

Lluís Berenguer, de 14 anys d'edat, amb domicili al carrer de Concili Egarenc, 35, el qual per haver sofert també una caiguda a la via pública, es produí una ferida contusa a la regió frontal amb conjuntivitis.

Manuel Pastor, domiciliat al carrer de Girona, 139, de 14 anys d'edat, al qual se li feu extracció d’un cos estrany a la mucosa bucal.

No hay comentarios: