jueves, 27 de mayo de 2021

Vida Nueva, edición del martes, 18 de mayo de 1.937, pág. 2 y 3

 

Reflejos ciudadanos

MONEDA FRACCIONARIA

Ocasiona serios inconvenientes la falta de moneda fraccionaria. Nuestras compañeras que son las que continuamente han do acudir a establecimientos para efectuar compras, encuentran multitud de dificultades para llevarlas a cabo, por la escasez de moneda divisoria.

Muchas localidades desde hace tiempo, para salvar estos inconvenientes, en la compra y venta, en el cobro de sueldos etc. emitieron unos vales moneda en nombre de Sindicatos o Municipios, al estilo de lo que hicieron en Francia durante la Gran Guerra, las Cámaras de Comercio del vecino País.

Sabemos que nuestro Municipio, tiene ya en proyecto y acordado, una emisión de papel moneda fraccionaria de 0'50, de 1’00 y 2’00 ptas., que será de curso obligatorio en la localidad y que tendrá de ser admitido para todos los ciudadanos hasta la cantidad de diez pesetas como máximo.

Nos gratulamos de ello, pero recomendamos a la vez que ello se haga con rapidez, ya que cada día se hace más indispensable su circulación,

COMISSIÓ MUNICIPAL DE SANITAT NOTA DEL SECRETARIAT DE LA JUNTA DE DEFENSA PASSIVA ORGANITZADA.

En la reunió celebrada el passat dimecres en el despatx de la Presidència del Consell Municipal es va prendre per unanimitat l'acord de provar dissabte, a les dues de la tarda, una dinamo productora d’energia elèctrica recentment adquirida per a subministrar fluid supletori al Sanatori Mèdic Quirúrgic, a l'emissora Ràdio Terrassa i a la Sirena instal·lada a l’edifici de l’Ajuntament, en el cas de que manqués el corrent de l'enllumenat per causa de bombardeig. Per justificada absència del Secretari de la Junta, company Isidro Torrella i exercint nosaltres accidentalment les seves funcions, el president company Jaume Figueres ens encarregà redactéssim una nota per la premsa, advertint a la població civil terrassenca, les proves que en aquest dia havien de realitzar-se.

Però, per causes alienes a la nostra voluntat, va traspaperar-se l'esmentada nota que deixaren redactada el dijous i aquesta no arribi a l’oficina de Premsa de l'Ajuntament que té cura de la seva distribució als diaris locals. Cal però que d'aquesta involuntària omissió tots ens en felicitem, ja que la injustificada alarma quo el dissabte ocasionà al veïnat el toc de sirena, ens ha permès constatar que una gran majoria de conciutadans, contravenint les instruccions del ban publicat pel President del Consell Municipal i de la Junta de Defensa Passiva Organitzada, amb data del 17 de Desembre del 1937, i amb evident risc per a les seves vides, sortiren als balcons. finestres. i terrats i ocuparen en grups les places i les voreres dels carrers, esperant estoicament l'arribada dels avions enemics la presència dels quals anunciava el senyal d'alerta.

Ens esgarrifa, pensar en les tràgiques conseqüències que podien esdevenir a la nostra població civil, si en aquells lamentables moments d’imprevisió ciutadana, hagués tingut efecte un raid facciós, Raid que per cert s’efectuà hores després damunt Tarragona i València.

Davant el succeït, convé que tothom estigui assabentat que la "massacre" registrada darrerament a Gernika, Durango i Galdácano va ésser deguda a que la població civil, desatenent les instruccions rebudes de la Defensa Passiva, es llençà al carrer en aparèixer l'aviació facciosa. Una tragèdia semblant podia haver esdevingut dissabte a Terrassa, si les ales negres, haguessin fet acte de presència damunt la nostra industriosa urbs, ja que centenars d'homes, dones í infants van oferir-se a ésser blanc propici de la criminal aviació feixista.

La "inconscient curiositat" per a esbrinar el que passa fora de la llar, en sentir-se el toc do sirena, pot pagar-se amb la pèrdua de la pròpia vida, ja que. els nostres enemics compten amb aquest factor "imponderable" per a revenjar-se de la reraguarda que els és hostil,

Hom ha dit—tenint per punt de mira la ciutadania anglosaxona— que "Espanya es un país ineducat i ineducable".

Fem per manera, en les difícils circumstàncies bèl·liques que travessem, de sotmetre'ns de bon grat a una ferma disciplina dc guerra, acatant assenyadament les consignes dels organismes rectors de la vida pública i excloent dels nostres costums, el vell sistema de la crítica fàcil i apassionada que a res pràctic condueix en els actuals moments en què imposant-se la reflexió per damunt de tot, cal que els ciutadans es responsabilitzin de llurs actes i gestes.

Viure a gust el ritme de l'hora històrica en què vivim no planyent-nos amb excés de les contrarietats mínimes que com la de dissabte passat ens ha evitat una possible catàstrofe, serà sempre un encert dels homes de bona voluntat

El Secretari accidental de la Junta de Defensa Passiva Organitzada, Dr. Joan Paulís Pagès.

IMPORTANT NOTA DE LA UNIÓ GENERAL DE TREBALLADORS.

Reunits d'una part els companys, Espartacus Puig, en representació del Comitè Executiu; Lluís Panadés i Enric Campistrou en representació ambdós del Comitè Local, i de l’altra Francesc Olivé en representació de l'Associació d'Empleats i Tècnics; Frederic Pujal, en representació del Sindical Obrer de la Indústria Tèxtil i Fabril; Cebrià Casamayor, en representació del Sindicat de la Metal·lúrgia i Derivats; Valentí Ballbé, en representació del Sindicat de Contramestres; Joan Carnet, en representació del Col·legi d'Agents Comercials; Pau Vila. en representació del Sindicat d'Indústries Gràfiques i Similars, i Francesc Canelles en representació del Sindicat d'Obrers Flequers, per tal de resoldre el plet plantejat en el si de la Unió Local de Sindicats Obrers, (U.G.T.) acorden el següent pacte:

Primer.—Reconeixement i acatament del Comitè Local i altres organismes superiors.

Segon. ─Els Comitès Comarcal i Local es responsabilitzen davant el Comitè Regional i davant dels representants dels set Sindicals esmentats per a deixar sense efecte la circular del Comitè Regional de data 8 del corrent en el que fa referència a les expulsions, les quals seran substituïdes per una inhabilitació per a ocupar càrrecs de Junta, la durada de la qual serà de dos mesos en el qual termini, els Comitès Comarcal i Local, conjuntament amb representacions de totes les Juntes dels Sindicats, estudiaran la possibilitat d'anul·lar la inhabilitació atenent-se a la conducta sindical observada pels companya sancionats, en el transcurs de llur inhabilitació.

Tercer.—Els representants de les Juntes que sotasignen, convocaran immediatament assemblees de llurs respectius Sindicats, a les quals hi assistirà una representació del Comitè Executiu. En aquestes Assemblees, les Juntes presentaran la dimissió de llurs càrrecs, donant a conèixer el contingut d'aquest pacte i la interpretació que es dona a la circular a què ens hem referit.

Quart.—Per a l'elecció de la nova Junta i per tal que serveixi de norma. s'entendrà que poden passar reelegits els companys de les actuals Juntes que no es trobin afectats per la inhabilitació temporal. i perquè consti, signen el present pacte.

I perquè consti, signen el present pacte i per duplicat a la ciutat de Terrassa, a setze de maig de 1937

Espartacus Puig, Lluís Panadés, Enric Campistrou, Francesc Olivé, Frederic Pujals, Cebrià Casamayor, Valentí Ballbé, Joan Carnet, Pau Vila, Francesc Canelles.

DONATIVOS PRO HOSPITALES DE SANGRE.

Hemos recibido con destino a Hospitales de Sangre los siguientes donativos:

Materias Industriales. sección assortiments 120 ptas.; Trabajadores de la casa Fornells, E. C, 63'75; Miguel Muntaner, 25; Vallhonrat y Cía. E. C. 50; Francisco Vargas, 10; Casa Barata Hermanos, 20; J. Serra, R. Ballbé, R. Prat y P. Torrella, 7'50; Obreros de la casa Salvador Segura. 48'20; Pont, Aurell y Armengol E. C, 100: Unas compañeras de la casa Fontanals, primer turno, 13; Casa Badiella, sección sorteadores, 9'50: María Boada, 2’50; Casa Amorós Colectivizada, 25: Sanatorio, 10; E. C. Figueras Martí, 50’50; Luisa Vila, 2'50; E. C. Fontanals, sección mujeres, segundo turno, 24'75; Empresa M. P. Figueras, 15'35; Empresa H. do J. Turu, 136’50.

FEDERACIÓ DE MUTILATS, FERITS I MALALTS DE GUERRA.

Es convoca a tots els afiliats a la reunió que tindrà lloc al nostre estatge. demà dimecres a dos quarts de 10 del matí per a tractar dels assumptes següents:

1.—Lectura de l'acta anterior,

2.—Assumptes socis.

3.—Treballs efectuats per la Junta.

4.—Assumptes varis.

Per la importància de la mateixa es prega l'assistència. La Junta.

DONATIU.

La Conselleria Municipal de Sanitat ha rebut del nostre company Antoni Sanar, la quantitat de 10 ptes. donatiu per al Sanatori Mèdic Quirúrgic.

La caso Vallhonrat i Cia, Empresa col·lectivitzada, ha entregat també la quantitat de 70’30 ptes. donatiu per el Sanatori Mèdic de la nostra ciutat.

QUARTA LLISTA DE DONATIUS REBUTS PEL COMITÈ D'AJUT PERMANENT A MADRID.

Suma anterior, 34.719'40 pessetes,

Casa Francisco Argemí, 35’50; Casa Mediasseda, gèneres de punt, 203'10; Enric Giménez. 25; Caso; Matèries Industrials, assortiment, 27'50; Casa Manent, gènere de punt. 1.048’05; Casa Ventalló i Tusell, 75'50; Afa, 5; Casa Amorós i Cia, E. C, 100; Casa Fontanals E. C., segon torn secció dones, 14'50; Casa Pont, Aurell i Armengol E. C, 100; M. S., 2'50; Serveis de Gas Unificats de Catalunya, 103’05; Joan Claris, 10; Encarnació Gil. 5; Treballadors de la Comercial Farnés, 83.

Rebut amb objectes

Del Socors Roig del P.O.U.M., un dormitori complert; Josep Altisen, un corte de gavany per dona; Casa Vallhonrat, 4 dotzenes i 10 parella de mitjons.

VICENTE SOLDEVILA.

Ante ayer recibió sepultura este malogrado compañero miliciano del P.O.U.M. que por segunda vez fue víctima de la metralla fascista que tan heroicamente combatió y que lo ha llevado a la muerte.

El acto del entierro fue una demostración de las simpatías que gozaba. Damos el pésame a la familia del desaparecido y a la organización que militaba.

AVISO A LOS CULTIVADORES DE TIERRA.

La sección Campesinos del Sindicato del Ramo do Alimentación pone en su conocimiento que mañana miércoles por la mañana venderá plantel de "berenjenas" frente a su local C. Francisco Catasús. 31. .

MILÍCIES U.G.T.

El propvinent divendres dia 21 a la tarda, sortirà el cotxe correu de l'organització cap a Torralba de Aragón i Alcubierre. S'avisa a lots els familiars que portin paquets i encàrrecs fins divendres al migdia.

SUSCRIPCIÓN PRO VÍCTIMAS DEL FASCISMO. LISTA GENERAL DE LA C.N.T.

Día 2 de Abril: Francisco Millán. 10 ptas.; Casa A. Arnaus, 35'10; Agencia Casas, 20; El compañero Magín Ribas, 10; Casa Puig Hermanos, 25.

Día 3: Casa Sanmartín, 40; Casa S. Badiella, 80; Casa S. Badiella, 89; Un compañero de construcción, 3'25; La Fundición del Norte, 61; Hilaturas Matarí. lavados, 24; La Fundición Blasi, 25; José Abella, 2’80; Hijo de F. Junyent, 30; El control de Marmolistas, 18.

PÉRDIDA.

La compañera Josefa Sánchez, perdió en el día de ayer un monedero que contenía entre papel moneda y en metálico 35 pesetas.

La persona que lo haya encontrado. se le ruega lo entregue a esta Redacción para su devolución.

No hay comentarios: