jueves, 6 de mayo de 2021

Front, edició de dimecres, 5 Maig 1937, pàg. 2

Esdeveniments sagnants

Terrassa va viure ahir, moments d'Inquietud manifesta. Ben a prop nostre, a la capital de Catalunya, els obrers revolucionaris dempeus, iniciaven un moviment de protesta demostratiu de la seva força en els carrers de Barcelona. En escoltar les ràdios barcelonines. una impressió profunda envaïa als més serens. Les veus dels locutors, produïen una forta emoció, que obligava a pensar en la manca de responsabilització d'aquells que han portat aquesta divisió accentuada en els rengles obrers que lluiten contra el feixisme.

Els ciutadans obrers revolucionaris estaven alerta. Llur sensibilitat obrera passava per uns moments agitadíssims. A Terrassa la jornada transcorregué, però, sota et segell de la serenitat expectant. Les organitzacions polítiques i sindicals establiren una vigilància estreta.

Hom sabia que a Bilbao una altra lluita es desencadenava, fortament. Els que atemptaven contra la Revolució ja no eren els. feixistes de Bilbao, de Madrid. d'Andalusia i d'Aragó. Eren els insensats provocadors d’un desordre, que anava contra els interessos del proletariat.

A Terrassa la responsabilització mantingué els representants obrers, autènticament revolucionaris. Però en llur interior s'hi registrava un odi envers els que malmeten la coordinació obrera, la tasca col·lectiva de la guerra, l'ordenació de l'esforç humà. les altes ambicions socialistes, i la solució dels problemes categòrics, creats per la vida social de cada dia, de cada hora. de cada moment.

Haurà estat alliçonadora la jornada d’ahir? Ens temem que les coses no estiguin encara resoltes del tot. Un nou període d'expectació s'obre davant del proletariat català. Seran satisfetes llurs aspiracions revolucionàries?

La nostra visió del moment ens porta a contestar el que ja hem dit moltes vegades. Només l'expressió real de la classe treballadora pot portar a terme la reivindicació total dels obrers. Per determinació de les altures el fracàs és inevitable.

Q.

UNA RECAPTA PÚBLICA PRO INVÀLIDS

Sabem quo organitzada per les Joventuts Federals del P. F. I. ha quedat definitivament decidida la recapta pública Pro Invàlids.

Prendran part en aquesta recapta la Banda del Partit Federal Ibèric, Caserna Pi l Margall de la capital, les Joventuts Femenines i les Joventuts esmentades.

La Banda dcl Partit Federal Ibèric, interpretarà durant el transcurs de la volta que efectuaran pels carrers més cèntrics de Terrassa, escollides composicions. També en les places i llocs de gran afluència del transcurs desgranarà escollides composicions.

No dubtem que el poble de Terrassa, donada la finalitat de la recapta esmentada, sabrà correspondre a la crida de les Joventuts Federals, l'organització recent de les quals dona ja proves de tanta, vitalitat.

LA DIADA DE LA SARDANA

Dissabte i diumenge vinents es celebrarà al Parc Municipal, la Diada de la Sardana a profit del segell pro infància. Aquesta festa ha estat organitzada pel Foment de la Sardana amb la col·laboració de l’Ajuntament de la nostra ciutat.

Es celebraran tres audicions de sardanes, sobre l’ordre de les quals donarem més detalls en properes edicions.

ACLARACIO NECESSÀRIA

A la nota que el passat dilluns publicàvem del míting pro unitat proletària i en commemoració del primer de maig, hem de remarcar el nostre oblit en no incloure l'adhesió a l'acte, del Sindicat d'Obrers Flequers.

Que quedi, doncs, ben entès que l'esmentat sindicat formulà també la seva adhesió o l'acte.

EL CONCERT DE LA BANDA MUNICIPAL DE MADRID, AJORNAT

Amb motiu de les actuals circumstàncies, la Conselleria de Cultura s'ha vist obligada a ajornar e! Concert que la Banda Municipal de Madrid havia de donar avui al Cinema Rambla.

La Conselleria esmentada posa en coneixement de tots els particulars que posseeixen localitats, que aquestes seran valederes el dia de la celebració del concert de referència, el qual s'assenyalarà oportunament, i ensems comunica a les organitzacions que venien entrades que poden continuar fins que rebin l'avís corresponent.

ASSISTITS AL DISPENSARI D'URGÈNCIA

Josep Chaler, de 20 anys i amb domicili al carrer de Salvador Seguí 161, que ha estat curat d'escoriacions ambdues mans a causa d'una caiguda de bicicleta.

Joan Abad, de 7 anys, ha estat curat de contusions generals, produïdes en caure d'una escala. Ha passat al seu domicili.

DONATIU DE LA BRIGADA MUNICIPAL

Els empleats de la Brigada Municipal d’aquesta ciutat han entregat al nostre Hospital de Sang la quantitat de 114’60 pessetes. Agraïm aquest gest lloable i desitgem que tingui forces imitadors.

RES DE PERMISOS

La Conselleria de Proveïments assabenta al públic en general que d’acord amb la Comissió de Sanitat no és farà cap permís de venda de sabó als familiars que tinguin malalts.

Els casos de malalties infeccioses, degudament avalats pel certificat mèdic, hauran de portar la roba al Parc de Desinfecció Municipal, on els serà degudament rentada i desinfectada.

RECOMPENSA MORAL

El Comitè. Local del Segell Pro Infància vol expressar per mitjà de la premsa el seu fervent agraïment envers el gran nombre de col·laboradors d'aquesta tasca difícil i profitosa que s'ha emprès aquest Comitè i especialment els components de l'Esbart Dansaire de la Joventut Terrassenca, el qual actuà amb molt d'encert el proppassat diumenge en el Parc Municipal.

De seguir així, Terrassa obtindrà la primera classificació en aquesta quarta campanya del Segell Pro Infància.

D’INTERÈS A TOTES LES ENTITATS I PERIÒDICS

En motiu de la propera celebració de l’Exposició Internacional de París, la Comissió de Cultura d’aquest Ajuntament invitada per la Comissaria de Propaganda de la Generalitat de Catalunya assabenta a totes les entitats que editin setmanaris, butlletins, etc., i també a la premsa de la localitat que desitgin que un exemplar de les seves publicacions sigui exposat en el Pavelló destinat a la Premsa de l’esmentada Exposició, que portin al Gabinet de Premsa del nostre Ajuntament, fins el divendres al migdia.

Prec als ciutadans terrassencs

En interès de la col·lectivitat i de la salut pública i a l'objecte de donar la deguda eficàcia a tots els Serveis Sanitaris Municipals de recent estructuració, es prega als ciutadans terrassencs que col·laborin amablement en els que a continuació es relacionen:

Servei de transfusió de sang:

Per aquest important servei tan necessari en temps de guerra, manquen donadors de sang, A ésser possible persones joves, robustes, en bon estat de salut i disposades en tot moment, que les necessitats urgents ho requereixin a donar la seva sang.

Es precís però, fer abans un examen previ del grup sanguinari i individual, per a seleccionar els donadors universals dits del grup quart, que són els qui serveixen per totes les transfusions. Aquesta prova ràpida i senzilla es tots els dies feiners de dotze a una en el nou laboratori d'Anàlisis, instal·lat en el Sanatori Mèdic Quirúrgic de la nostra ciutat (Antic Hospital).

Servei antiràbic:

En el mateix lloc i a les mateixes hores totes les persones que hagin estat mossegades per animals rabiosos o suspectes de ràbia, són pregades de passar per l'esmentat "Laboratori d'Anàlisis" (Servei Antiràbic) on seran sotmeses a la vacunació preventiva si cal, o se'ls donaran els consells i les instruccions necessàries a l'expectativa dels casos dubtosos. Pel propi interès individual i del col·lectiu, tota persona mossegada per animals suspectes de ràbia, haurà de comunicar-ho immediatament, tenint cura de no sacrificar l'animal sinó avisar al lloc on romangui per a procedir a la seva recollida i observació.

Servei de lluita antitífica:

L'existència a la nostra urbs, d'alguns casos de febre tifoide, optant les mesures de caire higiènic preventiu que han estat preses especialment en quant a les aigües que es subministren (periòdicament examinades en el nou aspecte bacteriològic) ens obliga a cridar l'atenció de tothom respecte a la mesura practica del tot inofensiva que per mitjà de la vacunació antitífica preventiva, pot evitar-se tan greu malaltia.

El sistema de vacunació antitífica emprat en el nostre "Laboratori d'Anàlisis" és eficaç, senzill i no comporta la més petita molèstia per la persona. Cal només, que hom prengui en dejú durant tres dies alterns, unes gotes de l'esmentada vacuna per quedar immunitzat contra el tifus.

Importa remarcar que aquests importants Serveis Municipals de transfusió sanguínia i de vacunació antiràbica i antitífica no es practicaven a Terrassa abans del mes de gener de 1937 i que, en l'actualitat tots els conciutadans en poden gaudir gratuïtament sense desplaçar-se de la població.

La Comissió Municipal de Sanitat en estructurar tots aquests serveis que es practiquen amb la mateixa eficiència que al Laboratori , Municipal de Barcelona nomenà cap del nou "Laboratori d'Anàlisis" del Sanatori Mèdic-Quirúrgic un metge especialitzat .en Anàlisis Clínics i en exàmens bacteriològics, el qual en les presents circumstàncies realitza una ponderada tasca científica.

Els ciutadans que vulguin fer ofrena de la seva sang per a emplenar una necessitat mèdica d'urgència o que desitgin immunitzar-se contra qualsevulla malaltia infecciosa en la qual es fa la vacunació, poden dirigir-se a l'esmentat company metge, cap dels relacionats serveis, el qual els atendrà tots els dies feiners de 12 a 1 de la tarda en el Laboratori del Sanatori Mèdic-Quirúrgic, Plaça del Dr. Robert, 1; telèfon 1.300.

No hay comentarios: